feesten in herstel

Feesten in herstel - zonder drank of drugs

/Achtergrond/Peggy-Sue , Feesten

Kan het wel?? Feesten in Herstel, Clean en Sober dus tussen duizenden aangeschoten blij feestende mensen, zoals bijvoorbeeld gisteren 4 augustus bij Pride Amsterdam, 2018.

Of het mogelijk is, ja zeker, maar misschien niet het eerste jaar, en wees goed voorbereid wanneer je er toch "aan gaat". Breng je eigen water, drankjes, lekkernijen mee (feestgangers brengen ook hun eigen drank en drugs mee). Breng een vriend of vriendin mee die ook óf in Herstel is of het niet nodig vindt in een roes te raken, of überhaupt alcohol te drinken of andere middelen te gebruiken.

Wees duidelijk dat je niet drinkt, gebruikt, rookt of wat dan ook, en, je hoeft niets te verantwoorden. Aan niemand. Mensen zullen je wellicht uitdagen door een glas voor je neus te duwen, of te vragen wat er nou precies zou gebeuren als je wel zou drinken. Niets van aantrekken. Mensen om je heen lijken wat dat betreft uit hun comfort zone te raken. Bovendien, zijn ze zelf aangeschoten dus weten ze niet echt goed wat de implicaties van zulke vragen kunnen zijn, vaak alleen maar goed bedoeld.

Kan je het leuk hebben, ja, absoluut! Check je "spirituele gezondheid" die dag, ga er uitgerust heen, zorg dat je hebt gegeten, misschien de weken er naartoe het met je sponsor of nazorg counselor goed doorspreken, wat te doen als....

Dit jaar heb ik geprobeerd ondersteuning aan de LGBTI community wat dit betreft handen en voeten te geven. Onder andere door op Pink Terrorists een radio interview en via de Commissie bijeenkomsten van Women & Pride waar ik deel van uitmaak mezelf beschikbaar te stellen voor voorlichting. Volgend jaar duiken we er wellicht dieper op in.
Vraag aan de lezers: Is er voor volgende jaar behoefte aan een eigen veilige feestplek (tafel/tent/check-in point of iets dergelijks) voor mensen in herstel op een Feest zoals Amsterdam Pride?

Laat ons weten hoe het voor jou was gisteren? Stuur een PB naar de Peggy-Sue Interventions FB pagina, of een mailtje, of een openbaar bericht of jij ook wil delen hoe Pride voor jou was in herstel. Dit is wel een openbare pagina, dus kijk wat voor je werkt.

Wil je ondersteuning en spirituele tools ("hoe kom ik door de dag?" valt al onder spiritueel;-)), voorbereiding op een soortgelijk feest, neem contact op. Misschien dat we hier een gesloten community op gaan zetten als er voldoende behoefte aan is.