Help! Ben ik verslaafd?

/Hulp bij verslaving

Een verslaving is soms moeilijk te herkennen. Eén van de meest voorkomende verslavingen is een alcoholverslaving. Maar ook cocaïneverslaving en gameverslaving zijn veelvoorkomende verslavingen. Omdat alcohol in onze samenleving geaccepteerd wordt, is het moeilijk te herkennen of iemand echt een alcoholprobleem heeft of gewoon veel drinkt. Wanneer heb je hulp bij alcoholverslaving nodig? Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Drink je omdat je niet lekker in je vel zit?
  • Ben je de hele dag bezig met het wel of niet straks “een borrel” nemen?
  • Neem je je wel eens voor om je alcoholgebruik te minderen of te stoppen met drinken?
  • Is er regelmatig onenigheid over jouw drankgebruik?
  • Ontstaan er lichamelijke klachten door het gebruik van alcohol?

Herken je jezelf in deze bovengenoemde punten? Of herken je juist iemand anders in deze vragen? Het is nooit te laat voor hulp bij alcoholmisbruik. Onze experts staan voor je klaar! Kijk voor meer informatie op:

Hulp bij verslaving

Ook als je vermoedt dat iemand in je vriendenkring, een familielid of zelfs een werknemer een verslavingsprobleem heeft kunnen wij helpen. In geval van een verslaving ziet de verslaafde zelf vaak nog niet in dat hij of zij hulp nodig heeft. Op het moment dat iemand met een probleem niet geholpen wil worden kan gebruik gemaakt worden van een interventieprogramma. In dit traject wordt er gewezen op de gevolgen, maar wordt er vooral gefocust op dat het nog niet te laat is om te veranderen. Het is een wisselwerking tussen de verslaafde te overtuigen van hulp bij alcoholverslaving of een andere verslaving en het informeren van familie over de ziekte.

Fases van hulp bij verslaving

De behandeling van een verslaving begint altijd met een intakegesprek. In dit gesprek wordt kennisgemaakt en probeert de interventionist een goed beeld te krijgen van de situatie. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over hoe lang het probleem al speelt, maar ook over hoe de verslaafde zich erover voelt. Als de verslaafde de hulp nog niet accepteert wordt eerst een interventietraject gestart. Daarna volgt fase 1, waarin de verslaafde daadwerkelijk hulp bij alcoholmisbruik, een drugsverslaving, of een andere verslaving krijgt. Bij deze behandeling kan een opname in een kliniek noodzakelijk zijn. Fase 2 is dat de ex-verslaafde terug komt van de behandeling en zijn oude leventje weer op moet pakken. Dit gaat onder begeleiding van een coach en regelmatig een evaluatiemoment. Zo wordt de kans op een terugval zo klein mogelijk gemaakt.