Hoe is het nu met? Rutger

/Achtergrond/(ex)-verslaafden vertellen , Verslaafd! (TV)

Rutger (42) is bekend van het reality-tv-programma Verslaafd! 2015. Hij was verslaafd aan gokken, drugs en alcohol. Tijdens de terugkomdag van het programma: “Hoe is het nu met..?” in 2016, was hij niet aanwezig, dus wij vroegen ons af hoe het nu met Rutger gaat en met name: is hij nog in herstel? Peggy-Sue is erg gehecht geraakt aan Rutger na zijn interventie, en ze geeft aan dat het niet een makkelijk traject was.

Het was spannend of Rutger hulp zou aannemen na de interventie die hij kreeg, maar dat deed hij. Drie jaar later is Rutger clean en nuchter, maar een uitdaging is dat nog elke dag voor hem. Rutger:“Ik heb het traject van Verslaafd! doorlopen en toen ging het ook echt een tijdje goed. Uiteindelijk heb ik wel een paar terugvallen gehad. Zowel op gebruik als mijn hele proces van herstel. Zo hoorde ik onder andere dat ik door mijn drankgebruik een hersenbeschadiging heb opgelopen. Door mijn hersenbeschadiging kan ik dingen niet meer overzien. Eigenlijk is alles anders geworden. Ik heb 26 jaar gedronken, dus dat is écht lang. Ik dronk een liter Whisky per dag en daarbij nog een kratje bier en een fles wijn. Toen ik hoorde over mijn hersenbeschadiging raakte ik zo erg in de put dat het toen echt fout ging. Mijn toenmalige vriendin trok dat niet en heeft toen de stekker uit onze relatie getrokken. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met me. Gelukkig ben ik wel weer een jaar clean en nuchter nu. Ik heb namelijk wel weer klinische hulp gezocht. Toen ben ik meteen gestopt, maar voor mijn relatie was dat wel te laat. Ik deal daar nog elke dag mee, wat ik allemaal verloren heb door mijn verslaving. Het gebruiken is nu wel uit mijn systeem. Wanneer ik het moeilijk heb, bel ik mensen. Met Peggy-Sue heb ik ook af en toe nog contact.

In het begin van mijn traject bij Verslaafd! heb ik verteld dat ik ooit zoveel wilde drinken tot ik niet meer wakker zou worden. Nu heb ik dat niet meer. Maar een jaar geleden heb ik nog een zelfmoordpoging gedaan. Ik wilde ook echt gewoon dood. Daar heb ik hulp voor gezocht en gelukkig is dat nu passé. Ik zat zo vast in mijn verslaving. Ik heb letterlijk alles verloren in mijn leven door drank en drugs. Zo zie ik ook mijn kinderen niet meer en dat is heftig voor me. Toch heb ik die overlevingskracht in me. Ik voel nog elke dag de nasleep van mijn drankgebruik, dat moet slijten, maar ik voel geen reden meer om te gaan drinken daardoor. Ik wil gewoon niet dood nu. Ik voel voor de eerste keer weer dat ik leef. Daarnaast heb ik in herstel mijn familie teruggekregen. Nu ik nuchter ben, zie ik alles in heel ander perspectief. Momenteel ben ik nog herstellende van mijn heftige terugval, maar ik heb al die tijd vrijwilligerswerk gedaan. Nu staat dat op een laag pitje; ik kan dat nog niet aan. Ik bekijk alles dag per dag.

Peggy-Sue betekende heel veel voor me, en nog. Door haar ben ik van de drank afgekomen. Ik ben dan wel teruggevallen, maar ik ben na de interventie in Verslaafd! een hele tijd nuchter gebleven. Peggy-Sue heeft me absoluut gemotiveerd en gesteund in mijn traject. Ze is ook confronterend geweest op de momenten dat het echt noodzakelijk was. Het is moeilijk om ondanks dat het pad zwaar is toch verder te gaan, maar dat inzicht heeft Peggy-Sue me wel gegeven. Daar heb ik nu nog steeds iets aan. Ik denk dan aan haar woorden: “don’t bullshit a bullshitter”;-), houdt op met excuses maken. Wat me het meest is bijgebleven, is toch wel de interventie. Dat was voor mij een goede grens: nu is het genoeg! Als ik door had gedronken, was ik zeker overleden. Ik voelde ook echt de levensenergie wegvloeien. Ik zat in mijn laatste stadium; ik at niks meer en dronk alleen nog maar. Na de interventie ben ik dus helaas wel teruggevallen. Ik zat snel op mijn oude ‘gebruiksniveau’ en dat is heel gevaarlijk voor me, ik schrok er ook van. Ik merk dan ook dat ik dat nog steeds moet verwerken.

Momenteel heb ik hulp in huis van de stichting Professionals in NAH (Niet Aangeboren Hersenletsel). Ze begeleiden me wekelijks, ook in het huishouden. Ik doe er alles aan om in herstel te blijven. Ik vraag hulp bij dingen die ik zelf niet kan. Stress is voor mij gevaarlijk en leidt me naar gebruik, dus ik moet mijn leven inbouwen met zo min mogelijk stress.

Ik begon op mijn twaalfde al met drinken, dus ik weet eigenlijk niet beter. Toch kan ik wel zeggen dat mijn leven in herstel minder zwaar is, dan in mijn gebruik. Ondanks het gemis van mijn ex merk ik dat het leven draaglijker is geworden nu ik niet meer drink. Vandaag de dag ben ik langer dan een jaar clean. De drank smaakte me ook niet meer tijdens mijn terugval, dus ik heb het door de gootsteen gegooid en niet meer aangeraakt. Het enige wat ik nu kan doen is per dag clean en nuchter blijven. Ik heb veel inzicht gekregen in mezelf en in mijn verslaving. Daarnaast vind ik het ook fijn om de boodschap van herstel van verslaving over te dragen. Ik weet als geen ander hoe het is om verslaafd te zijn. Ik begrijp een verslaafde en wil graag mijn verhaal delen. Dat is één van de positieve dingen die ik heb gekregen in mijn herstel.

Daarnaast ben ik heel open en transparant over de aanloop naar mijn verslaving. Mensen schrikken daar overigens wél van. Ik heb in veel internaten gezeten en ben daar heel erg mishandeld vroeger. Ik ben getraumatiseerd en zat zodoende jarenlang vast in mijn gebruik. En mijn omgeving werd ook ziek. Zo zat ik om negen uur in de ochtend al aan de whisky terwijl mijn moeder op bezoek was. Niemand kon me van de drank weerhouden. Niet alleen ik, maar ook mijn omgeving zat vast in een bepaald patroon. Met mijn ouders heb ik nu een gezonde band. Dat contact is heel anders en heel fijn en hecht. Dat houdt me ook overeind. Het blijft een uitdaging om per dag niet te gebruiken. Maar de kans dat ik weer ga drinken is vandaag heel klein. Ik wil niet dood. Als ik weer ga drinken ben ik binnen een maand dood, misschien nog eerder. Dat is de werkelijkheid. Vroeger maakte dat me niet uit, maar nu wél.

Al met al word ik met de dag een meer gelukkig mens. Thanks Peggy-Sue.

Instagram @Rutger Voordewind