Leon (42): Wanhopige cocaïne en wiet verslaafde nu in blij herstel

Leon (42 jaar) is verslaafd aan cocaïne en wiet. Hij was aan het wachten op hulp, en dat zorgde voor nog meer wanhoop. Zijn verslaving bleef in stand en werd zelfs erger. Tot zijn ex-partner contact opnam met Peggy-Sue.

“Ik zat bij een daklozenopvang en was álles kwijt. Ik was aan het wachten op hulp bij een instantie, maar daar kon ik niet terecht omdat ik geen postadres had. Toen ik terugging naar mijn oude woonplek, leek het wel te gaan, maar de wachtlijsten waren zo ontzettend lang. Mijn ex heeft uiteindelijk Peggy-Sue gebeld met de dringende vraag of zij de vader van haar zoontje zou kunnen helpen. Vanaf toen ging het allemaal heel snel. Ik kreeg mails binnen en daarnaast heb ik ook gebeld met Peggy-Sue. Het persoonlijke contact vond ik erg fijn, en vooral heel duidelijk. Ik werd verzocht wel terug te mailen, want dan was er een kans om snel hulp te krijgen. En die kreeg ik. Binnen een week had ik zelfs al een intake! Dat komt zeker door de acties van mijn ex en het geluk dat ik via Peggy-Sue bij een 12-stappen verslavingskliniek terecht kon. Als ik nog langer had gewacht, was ik nog meer bergafwaarts gegaan. Zodoende heb ik twaalf dagen in een voortraject gezeten, gevolgd door vier weken intensieve therapie. Inmiddels woon ik in een 12-stappen Safe House in Amsterdam en volg ik nog elke week nabehandeling. Het gehele traject heeft me goed gedaan. De intensieve behandeling was het beste, maar vooral omdat ik daar alles eruit heb gehaald wat lukte. Ik heb na mijn behandeling nog mailcontact gehad met Peggy-Sue en ben haar zeker te weten heel dankbaar. Maar ook mijn ex-vriendin. Het gaat stukken beter met me. Drie maanden geleden had ik niet eens iemand te woord kunnen staan.”

T. (35 jaar) is de ex-partner van Leon en zelf 4,5 jaar clean. Ze leerde Leon kennen tijdens haar opname en samen hebben ze een zoontje van vijftien maanden. T. bleef in herstel, maar Leon viel terug. Ze kon niet langer meer toekijken hoe haar ex-vriend afgleed en zocht hulp.

“Onze breuk kwam echt door de verslaving van Leon. We hebben samen een zoontje van vijftien maanden en de chaos in huis ging niet meer. Ik heb mijn grenzen moeten stellen. Peggy-Sue heb ik een keer gezien in Utopia, het programma dat ik altijd kijk. Toen dacht ik nog: Jeetje, wat is zij doortastend zeg. Zelf ben ik ook in herstel en de werkwijze van Peggy-Sue is me altijd bijgebleven. Het is zo moeilijk om hulp te krijgen voor verslaving, vooral als je geen geldbuffer hebt voor bijvoorbeeld nóg een reis naar Zuid-Afrika. Ik moest een andere manier vinden. Daarnaast werken niet alle klinieken volgens de 12-stappen, maar minderen met gebruik daar geloven wij niet in. Ik stuurde een mail naar Peggy-Sue en echt binnen een uur had ik antwoord! Ik was zo verbaasd en tegelijk zo blij. In het begin van de opname ben ik veel betrokken geweest bij alle gesprekken, maar Leon zat psychisch zo aan de grond dat ik afstand van de situatie heb genomen. Dus ook in het contact met Peggy-Sue. Ik wilde mijn eigen leven op orde stellen. Ik heb alles vanaf de zijlijn in de gaten gehouden hoor, maar ik wilde geen contactpersoon zijn. Nu alles iets rustiger is, heb ik wel behoefte om samen met Leon iets van therapie op te pakken. Zo ga ik voor het eerst mee naar systeemtherapie. Uiteindelijk hoop ik dat we weer samen komen als partners, maar we doen het rustig aan!”