Kun je aan Google verslaafd raken?

Peggy-Sue over een 'Google-verslaving' bij Nostalgie

/In de media/Peggy-Sue

We hebben ons gedurende de pandemie bezig gehouden met het Googlen van vanalles en nog wat. Presentator Bjorn Verhoeven van de Vlaamse radiozender Nostalgie kreeg daarom de volgende vraag binnen van een luisteraar: ‘’Kunnen we verslaafd raken aan Google?’’. Om deze vraag te beantwoorden, reikte Verhoeven uit naar dé autoriteit op het gebied van verslaving: Peggy-Sue Figueira.

Volgens Peggy-Sue is Google zelf geen verslaving te noemen. Iemand die niet goed in zijn vel zit, kan via Google wel weglopen van dingen waar hij of zij niet aan herinnerd wil worden. Dat kan van alles zijn. Aan veel verslavingen hangen nare consequenties. Denk aan gezondheidskwesties bij het overmatig gebruik van alcohol of drugs. Bij overmatig Googlen is dit echter niet het geval. Dit maakt dat een Google-verslaving niet in hetzelfde hokje past als een ‘standaard-verslaving’. Er zijn ook wel overeenkomsten te constateren. Zo kan men zich compleet verliezen in het Googlen wat bijvoorbeeld ook bij een gameverslaving het geval is.

Over Nostalgie

Nostalgie is een Vlaamse radiozender waarop klassiekers uit de jaren 70, 80 en 90 te horen zijn. Sindskort is de radiozender ook in Nederland te beluisteren via DAB+, de website en de Nostalgie-app.