utopia

Verslaafden in Utopia

/In de media/Utopia

Ook op de landelijke televisie profileert Peggy-Sue Figueira zich als verslavingsdeskundige en interventionist. Zo treedt zij onder andere op in de langstlopende realityserie ooit in Nederland: Utopia.

Al bijna vier jaar proberen de vijftien zeer diverse deelnemers van Utopia een nieuwe maatschappij op te bouwen op een voormalig militair oefenterrein in het Gooi. Waar het in 2014 begin met een kale loods, een stal en wat koeien en kippen ontwikkelt Utopia zich steeds meer tot een woongemeenschap die meedraait in de samenleving. Peggy-Sue is regelmatig te gast bij Utopia. Telkens weer wordt ze warm ontvangen en krijgt ze een zwarte koffie met een glaasje water, maar Peggy-Sue komt daar niet zonder reden. De inwoners van Utopia zijn een project aangegaan met verslaafden en zodoende heeft inwoner Bas de hulp van Peggy-Sue ingeschakeld. Bas heeft haar in het verleden al eens benaderd omdat hij graag verslaafde mensen wilde helpen. Peggy-Sue ging de samenwerking aan en zodoende komt de ziekte verslaving op meerdere aspecten aan bod in de realityserie.

Peggy-Sue spreekt onder andere publiekelijk over de ziekte verslaving. In juli dit jaar organiseerden de deelnemers een academie over verslaving en zodoende deelden verslaafden uit zowel bekend als onbekend Nederland hun verhaal. Dat waren onder andere oud deelnemer Charlotte, die er na haar verblijf in Utopia achter kwam dat ze verslaafd is, maar ook gameverslaafde Victor en Marije, dochter van een verslaafde ouder. Ook Thomas Berge sprak publiekelijk over zijn verslaving. Door de academie wordt er meer bewustwording gecreëerd over verslaving binnen niet alleen de samenleving in Utopia, maar ook bij de rest van Nederland. Peggy-Sue wil de leefomgeving binnen Utopia aanpassen. Ze vindt het een goed initiatief dat verslaafden onderdeel kunnen worden van de samenleving in Utopia, maar dan moet er volgens haar wel een veilige omgeving gecreëerd worden. Daarnaast begeleidt Peggy-Sue verslaafden naar hun herstel en bekijkt zij door middel van een intake waar zij eventueel kunnen afkicken en waar zij een behandeling kunnen starten. Het is de bedoeling dat de bewoners van Utopia uiteindelijk nazorg en begeleiding gaan bieden; onder andere in de vorm van een dagbesteding. Wat ontzettend goed dat dit project is opgepakt in Utopia en dat het zodoende ook uitgezonden wordt op de Nederlandse televisie. Peggy-Sue wil meer bewustwording creëren over de ziekte verslaving. Ze wil het stigma omtrent deze ziekte kleiner maken en daarnaast wil ze zoveel mogelijk verslaafden motiveren naar behandeling. De behandeling van een verslaving bestaat niet alleen uit een korte periode van afkicken. Zoals ook kanker niet verdwijnt na een eenmalige chemo. De complexiteit en de (na) zorg die bij de ziekte verslaving komt kijken is groot, en daar wordt ook in de realityserie Utopia aandacht aan besteed.

Kijkonderzoek.nl toont aan dat Utopia met een gemiddelde van 500.000 kijkers in de kijkcijfer top 20 staat. Wat vinden kijkers van Utopia er eigenlijk van dat verslaving onder de aandacht wordt gebracht in de serie? Een greep uit de vele reacties:

Karen:Utopia is een afspiegeling van de samenleving. Mensen worden daar verliefd, maken lol, maar ze zijn ook kwetsbaar, boos of verdrietig. Verslaving komt voor in de samenleving, dus ik vind het goed dat het onder de aandacht wordt gebracht. Juist in een veelbekeken programma als Utopia.”

Laura: “Er zijn veel mensen met een oordeel over verslaving. Het is goed dat er openheid is over de ziekte.”

Jennifer: “Er zijn veel meer mensen verslaafd dan we denken. Aandacht ervoor is goed. Utopia heeft hoge kijkcijfers, dus dat is positief. Vooral ook voor de jonge kijkers; zijn leren de gevaren en signalen beter kennen.”