
Cannabis / wiet / hasj / marihuana
Cannabis is na alcohol en tabak de meest gebruikte drug in Nederland. Het middel wordt vaak gebruikt om te kunnen ontspannen of als stressverlichting. Cannabis wordt dan ook gezien als relatief ongevaarlijk. Indien het gebruiken van cannabis een gewoonte wordt, kun je verslaafd raken. Met name psychische afhankelijkheid is een groot gevaar bij dit middel. Dit uit zich bijvoorbeeld in het niet kunnen slapen zonder het roken van een jointje.
Softdrug met de eigenschappen van een hard drug
In Nederland wordt nog steeds over cannabis gesproken als softdrug. In onze optiek is dit achterhaald. Met gemiddelde THC-levels van 15 tot 18% is het THC-gehalte van wiet zo hoog dat het makkelijk als gewone (hard) drug gezien kan worden. Hoe hoger het THC-gehalte, hoe groter de kans op een (te) sterk effect. Het blijft een middel waarbij men altijd in discussie wil gaan dat het geen slechte drug is. En waarom? Omdat het in Nederland makkelijk te koop is. Loop een willekeurige coffeeshop binnen en je hebt instant een gram wiet op zak.
Gebruikswijzen van cannabis
Cannabis wordt vooral gerookt. Dit kan op diverse manieren. De meest gebruikte methode is het roken van wiet of hasj in een joint of stickie. Het kan ook met een waterpijp of vaporiser gerookt worden. Wanneer je het rookt, gaat de THC vrij snel via de longen in de bloedbaan, het bloed vervoert de chemicaliën al snel naar de hersenen. Alleen als je het eet (zoals in een koekje) of in drank verwerkt, duurt het langer om bij de hersenen te komen. Het kan dertig minuten tot een uur duren voordat er effect optreedt.
Wat doet cannabis met je lichaam (en hersenen)?
De effecten van wiet zijn in het begin voor de meeste mensen vooral kalmerend. Na gebruik ben je in een licht euforische stemming en voel je je ontspannen. Gebruikers spreken vaak een ‘stoned’ gevoel, mede door het zwaar aanvoelen van de armen en benen. Het ontspannen effect op het lichaam gaat hierbij gepaard met een verminderde coördinatie of duizeligheid. Gebruikers ervaren tevens na het roken van hasj en wiet een droge mond of droge ogen. Dit heeft te maken met de teruggeschroefde speeksel- en traanproductie, veroorzaakt door de cannabis. Andere korte termijn effecten van cannabis op het lichaam zijn rode ogen, een verhoogde eetlust en een versnelde hartslag. Dit laatstgenoemde effect kan vooral merkbaar zijn tijdens de eerste paar uur na het gebruik.
Door cannabis kun je:
- Je zorgeloos en ontspannen voelen;
- Je gevoel van het moment nog sterker voelen;
- Eet- en lachkicks krijgen;
- Duizelig en vergeetachtig worden;
- Moeite hebben met snel reageren op prikkels;
- Kleuren en muziek intenser beleven;
- Je angstig voelen of een paniekaanval krijgen.
Niet iedereen reageert hetzelfde op het gebruik van cannabis. Sommige mensen raken in paniek en kunnen een tikkeltje paranoïde worden. Of ze komen in een hallucinatie of psychose terecht. Wat voor effect iemand ervaart, is onder meer afhankelijk van je stemming op dat moment en de setting. Het gevoel dat je vóór gebruik had, wordt als het ware versterkt. Ben je van tevoren somber of angstig, dan kan dit leiden tot een extra beangstigend gevoel of zelfs een paniekaanval. Daarnaast speelt de dosering en de manier van inname (roken van joint, inhaleren of eten) een beduidende rol in de effecten van cannabis op je lichaam en geest.
De gevolgen van langdurig cannabisgebruik
De lange-termijn effecten van cannabis op de lichamelijke en geestelijke gezondheid zijn nog steeds niet goed in kaart gebracht. Dit heeft onder meer te maken met de illegale status van cannabis in de overgrote meerderheid van de wereld. Desondanks zijn de grote lijnen van de langetermijnrisico’s van cannabisgebruik vrij helder. Een cannabisverslaving kan resulteren in serieuze gezondheidsproblemen zoals slapeloosheid, schade aan hart en bloedvaten en longklachten. Op de lange termijn is de impact van de cannabis ook zichtbaar in de hersenen. Zo leidt continu blowen tot geheugenverlies, concentratieproblemen en beperkt de mogelijkheid om informatie op te nemen. Een Nieuw-Zeeland studie wees uit dat onder gebruikers tussen de 12 en 40 jaar, er een IQ vermindering van wel tot 8 punten optrad.
Een cannabisverslaving kan resulteren in serieuze gezondheidsproblemen.
Bij het gebruiken van wiet bestaat de kans dat je in een (permanente) psychose raakt. Dit kan niet altijd verholpen worden, waarna de psychose overgaat in schizofrenie. Daarom is het een raadsel dat wanneer een cliënt in een drugs gerelateerde psychose terecht komt, en hierdoor (nog) niet in een abstinentiemodelkliniek geholpen kan worden, ze in een psychiatrische instelling terecht komen waar er een gedoogbeleid is op blowen.
Hoe herken ik een cannabisverslaving?
Als je zelf afvraagt of je verslaafd bent, ga dan bij jezelf na of je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Steeds meer joints op een dag. Of een steeds sterkere type wiet. Wellicht gebruik je steeds opnieuw meer dan wat je oorspronkelijk van plan was. Soms probeer je zelf te stoppen, maar het lukt je niet om gestopt te blijven. Je bent eigenlijk stiekem de hele dag bezig met hoe je aan je blow gaat komen, en hoe snel je naar huis kan gaan om je te installeren. Je beseft dat je jouw ouders, beste vriend(in) of zus al tijden niet meer gezien of gesproken hebt. De interesse in hen is simpelweg verwaterd. Het gebruiken van wiet of hasj is belangrijker dan je familie en vrienden of jouzelf. Indien de volledige focus uitgaat naar cannabis en dit gemoeid gaat met psychische, lichamelijke of financiële problemen, is het tijd voor professionele hulp.
Twijfel je of jouw dierbare verslaafd is aan cannabis? Dan kunnen bovengenoemde symptomen jou wellicht helpen bij het beantwoorden van je vraag.
Hulp bij het overwinnen van cannabisverslaving
Afkicken van wiet, hasj of marihuana kan moeilijk zijn vanwege de verslavende werking van cannabis. Stichting Peggysue verslavingszorg GGZ biedt professioneel hulp bij cannabisverslaving. We bieden specifieke behandelingen en klinische opnames, ook in het buitenland. In onze afkickkliniek in Zuid-Afrika wordt de behandeling verzorgd op basis van de persoonlijke behoeften van jezelf of jouw dierbare. Het kan gebeuren dat de persoon in kwestie niet vrijwillig wil meewerken. In dit geval kunnen we een interventie in gang zetten om de verslaafde alsnog hulp te laten accepteren. Neem vrijblijvend contact met ons op voor advies of een intakegesprek.