Peggy-Sue helpt met cannabis verslaving

Cannabis / wiet / hasj / marihuana

In Nederland wordt nog steeds over cannabis gesproken als softdrug. Dit is achterhaald. De THC-levels van wiet zijn zo hoog dat het makkelijk als gewone (hard) drug gezien kan worden. Het blijft een middel waarbij men altijd in discussie wil gaan dat het geen slechte drug is. En waarom? Omdat het in Nederland makkelijk te koop is.

Wanneer je het rookt, gaat de THC vrij snel via de longen in de bloedbaan, het bloed vervoert de chemicaliën al snel naar de hersenen. Alleen als je het eet (zoals in een koekje) duurt het langer om bij de hersenen te komen. Dertig minuten tot een uur.

Effecten wiet

De effecten van wiet zijn in het begin voor de meeste mensen vooral kalmerend. Dit geldt overigens niet voor iedereen. Sommige mensen raken in paniek en kunnen een tikkeltje paranoïde worden. Of ze komen in een hallucinatie of psychose terecht. Continue blowen leidt tot geheugenverlies, concentratieproblemen en beperkt je mogelijkheid om informatie op te nemen. Een Nieuw Zeeland studie wees uit dat onder gebruikers tussen de 12 en 40 jaar, er een IQ vermindering van wel tot 8 punten optrad. Het is ook zo dat wanneer je wiet gebruikt, bij sommige gebruikers is dit al sneller dan bij andere, je kans hebt om in een (permanente) psychose te raken. Soms komt het ook niet meer goed, en gaat de psychose over in schizofrenie. Daarom is het een raadsel dat wanneer een cliënt in een drugs gerelateerde psychose terecht komt, en hierdoor (nog) niet in een abstinentiemodelkliniek geholpen kan worden, ze in een psychiatrische instelling terecht komen waar er een gedoogbeleid is op blowen. 

Als je zelf afvraagt of je verslaafd bent, ga na, of je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect. Steeds meer joints op een dag. Of een steeds sterkere type wiet. Je telkens meer gebruikt dan wat je zelf van plan was. Soms probeer je zelf te stoppen, maar het lukt je niet om gestopt te blijven. Je bent eigenlijk stiekem de hele dag bezig met hoe je aan je blow gaat komen, en hoe snel je naar huis kan gaan om je te installeren. De gebruikers van mariuhana (wiet) hebben over het algemeen een lager gevoel van geluk over hun leven en de invulling ervan. Ze genieten een minder goede mentale gezondheid, minder goede fysieke gezondheid en zeker meer problemen in de relationele sfeer.

Sommige mensen gebruiken wiet al jarenlang recreatief, en hebben zij volgens hen nergens last van. Deze site en deze informatie is niet voor deze gebruikers bedoeld, tenzij ze twijfelen of zij ook een verslaving hebben ontwikkeld.