Peggy-Sue helpt bij cocaïne verslaving

Cocaïne verslaving

Cocaïne is na xtc de meest gebruikte harddrug in het uitgaansleven. Het veroorzaakt zeer snel een euforische, zelfverzekerde stemming, verhoogt de energie, onderdrukt vermoeidheid en honger. Omdat cocaïne maar kort werkt (als je het snuift dertig minuten, als je het spuit of rookt slechts enkele minuten), wordt het vaak snel achter elkaar gebruikt. Cocaïne is een dure drug: een gram kostte in 2019 gemiddeld € 50,00.

De risico's van cocaïne

Omdat cocaïne de vermoeidheid onderdrukt, gaat een gebruiker vaak over zijn of haar eigen grenzen heen. Daardoor worden energiereserves uitgeput. De conditie gaat nog sneller achteruit omdat cocaïne de eetlust onderdrukt en je dus minder eet. Cocaïne is zeer slecht voor de hart en bloedvaten. Het snuiven van cocaïne beschadigt de neusholte soms zelfs permanent. Het roken van cocaïne in een pijpje (basecoke) brengt schade toe aan de longen. Cocaïnegebruik kan leiden tot rusteloosheid en angst, agitatie (snel geïrriteerd zijn), overmoedigheid, waanvoorstellingen, paranoia (achterdocht) en agressie.

Verslaafd aan cocaïne

Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, dat wil zeggen dat het lichaam niet afhankelijk wordt van cocaïne, maar er wel treedt heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als het gebruikt wordt om het zelfvertrouwen te vergroten. Als de cocaïne is uitgewerkt, voelt de verslaafde zich echter vaak somber en depressief. Omdat cocaïne je een euforisch en extreem zelfverzekerd gevoel geeft, is de verleiding om weer te gebruiken zeer groot. Daarbij treedt er gewenning op, de roes wordt steeds minder. Wie verslaafd is aan cocaïne, moet dus steeds meer en vaker cocaïne gebruiken om zich goed te voelen, met een groter risico op schade aan de gezondheid.

Onze overtuiging is dat alleen een abstinentiegerichte aanpak, algehele onthouding van geestveruimende middelen, in een kliniek die ook naast evidence based therapie zoals CGT, en DBT toepast, zo ook het Minnesota 12-stappen model als leidraad, dat men kans van slagen heeft.