
Eetverslaving en eetstoornis
Eetstoornissen zijn moeilijk te behandelen, zowel onder- als overeten. Maar we bekijken toch iedere keer weer, hoe en of we iemand hierin kunnen helpen naar een pad van herstel. Soms met bijzonder mooie resultaten. En soms met als resultaat dat men in ieder geval weer kan functioneren, stapje voor stapje.
Eetverslaving verschilt van andere vormen van verslaving (en herstel daarvan), omdat het niet mogelijk is om abstinent van al het eten te zijn. Dus is de focus eerder op gezonde eetpatronen en gezonde voeding. En gezond gedrag omtrent de voeding. Ook dat de eetstoornis niet vervangen wordt door verslaving aan drank of aan andere middelen. Vaak is er overigens al van begin sprake van zowel middelen (waaronder ook alcohol) als eet-misbruik.
Wij zien vaak dat eetstoornissen diepere, onderliggende problematiek heeft, zoals bijvoorbeeld seksueel misbruik als kind. Of ander grenzeloos gedrag naar het kind (van toen). Mensen met eetstoornis en eetverslaving zijn vaak enorm gekwetste kinderen, die nu in een volwassen lichaam verkeren en zich geen raad weten met de onopgeloste emoties van toen.
Eetstoornis komt voor zowel bij mannen als bij vrouwen. Iedere vorm van eetstoornis heeft zijn eigen kenmerken. Er is een obsessie met eten, een obsessie met gewicht, je liegt over hoeveel je eet (onder of over), als je voor je eigen gevoel te veel hebt gegeten ga je overgeven. Of hardlopen, of andere sport uitoefenen.