peggy-sue interventionist bij ghb verslaving

GHB-misbruik en -verslaving

GHB komt meestal in vloeibare vorm. Het is een kleurloze doorzichtige vloeistof. Het is zoutachtig van smaak. In poedervorm is het helder van kleur, wit. Gebruik van GHB is niet heel specifiek op te merken, zeker niet in het begin van de gebruiksperiode. De gebruikers kunnen vrolijk zijn, veel praten en seksueel opgewonden raken (maar dat kan ook met alcohol). Bij gebruik op langere termijn, lijken ze ziek te worden. Ze krijgen rillingen, worden moe, je merkt dat ze gaan trillen, krijgen stuiptrekkingen van het lichaam en gezicht, ze zijn erg moe, ze kunnen gaan overgeven en ook in elkaar zakken, zogennaamd knock-out gaan, om maar een paar kenmerken te noemen.

Is GHB verslavend ?

GHB is uiterst verslavend, en heel makkelijk om zelf te maken, dus ook zeer slecht te doseren. Het medisch ontgiften is voor de zorg een probleem. Het is niet zoals met veel andere middelen, en moet strikt gemonitord worden, enigszins zoals alcohol. Het is niet duidelijk welke gevaarlijker is, ontgiften van alcohol of van GHB. Beide presenteren als een probleem. Dit houdt in dat in geval van een interventie er voor een klinische behandeling plaatsing er eerst nog een instelling gevonden moet worden waar er veilig van GHB ge-detoxt kan worden (ontgift). Er is helaas niet altijd plek, en al helemaal niet aansluitend op een behandeling, op korte termijn.

GHB is levensgevaarlijk en kan echt beter vermeden worden. Omdat het zo verslavend is is het niet een middel om recreatief te proberen.