
Medicijnverslaving: benzaodiazepine
Benzodiazepine’s behoren tot de licht verdovende middelen, en worden regelmatig voorgeschreven door huisartsen en medici in de psychiatrie. Vooral wanneer men slaapproblemen heeft, last heeft van een angststoornis, of zoals voor een operatie als “roesje” wordt het voorgeschreven. Het wordt ook toegediend bij epileptische aanvallen en convulsies. Bij zwaardere alcoholdetox worden benzodiazepines ook gebruikt, maar hooguit een dag of drie.
Tolerantie
Het probleem met benzo’s is dat het lichaam al heel snel een tolerantie opbouwt, dat wil zeggen om hetzelfde effect te krijgen (te ontspannen of in slaap te vallen), men al heel snel, zo snel als enkele dagen, meer nodig heeft voor hetzelfde effect. Benzo’s werken op dezelfde receptoren in het brein als alcohol, en worden dus als prettig ontspannend ervaren door de meeste mensen. Uiteindelijk overigens leidt benzomisbruik altijd tot meer of mindere gevoelens van depressie. Wanneer de gebruiker het doorheeft, is het bijna onmogelijk om zonder hulp zelf af te bouwen of te stoppen. Er is inmiddels een medicijn op de markt dat wellicht in een ziekenhuissetting de detoxklachten kan verminderen. Hoe het werkt, en of het echt goed is, is mij niet bekend, maar er zijn enkele papers hierover in omloop. Het middel heet flumazenil, of flumazepil, of Anexate. Het is nog steeds af te raden te lang en te veel benzodiazepine te gebruiken, zelfs als er nu hulp lijkt te zijn voor het afbouwen. Uit eigen ervaring is het één van de meest gemene middelen om van af te komen.
Ontwenningsverschijnselen
De ontwenningsverschijnselen van benzodiazepine zijn niet mis. Denk aan rillen, trillen, schokjes in het brein, ernstig verstoorde slaap, een angstig gevoel (ironisch genoeg, want het werd misschien ooit voorgeschreven tegen angst). Het niet warm kunnen worden, koude handen en voeten, pijn in het hele lichaam en stijfheid van spieren, zijn maar een paar voorbeelden. Al met al is het zaak, om niet te lang, en zeker niet meer dan is voorgeschreven deze benzo’s te gebruiken.
Behandelen benzaodiazepine verslaving
Het behandelen van een benzoverslaving is lastig. Ten eerste omdat de detox óf zwaar is of lang kan duren. Er kunnen ook zeer nare bijverschijnselen ontstaan bij het (te) snel ontgiften. Bovendien is er vaak nog een andere klacht (buiten de ziekte van verslaving) waarvoor de benzodiazepine is voorgeschreven. Tenzij de gebruiker ze illegaal heeft verkregen, wat ook zeker tot de mogelijkheden behoort. Het is vrij makkelijk via internet te verkrijgen. Er is uitgerekend dat anno 2017 zo’n tweehonderd tot misschien wel vierhonderd duizend mensen in Nederland actief verslaafd zijn aan benzo’s. In 2010 waren dit er “maar” 80.000.