verslaving opiaten

Verslaafd aan opiaten - opioiden (sedatieven)

Hieronder vallen opium, heroïne, morfine, codeïne, fentanyl. De lijst van namen is eindeloos, dit zijn de meeste bekende namen. Methadon behoort tot de medicatiegroep die die morfine-achtige pijnstillers/opiaten wordt genoemd.

Het is niet altijd direct te zien wanneer iemand aan pijnstillers, of andere opioïden verslaafd is. Kenmerken zijn bijvoorbeeld een veranderd gedrag in het algemeen, dat ze terwijl je met ze in gesprek zijn in slaap vallen. Het kan zijn dat hun slaappatronen anders worden: veel meer slapen, of juist minder als ze geen pillen meer hebben. Qua hygiëne kan het opvallen dat ze zich minder verzorgen. Het kan ook zijn dat ze van gewicht veranderen, met name afvallen, vanwege metabolische veranderingen in het brein. Ze hebben minder energie, dus zullen ze minder sporten, en minder activiteiten ondernemen die ze hiervoor juist wel deden. Een verminderd libido (zin om te vrijen) hoort hier ook bij. Bij sommige aan pillen verslaafde mensen zie je dat ze weer oude, slechte gewoontes oppakken, zoals bijvoorbeeld roken.
Het is helaas ook zo dat het zal opvallen dat wanneer ze in de buurt zijn geweest, spullen verdwijnen. Met andere woorden, ze gaan ver om aan hun middelen te komen, daar hoort eventueel diefstal ook bij.

Gevolgen van pijnstillende verslaving zijn vergelijkbaar aan andere opioïden/opiaten, zoals methadon en heroïne. Het loopt in ieder geval nooit goed af.