Schadelijke combinatie roken en alcohol

Waarom alcohol de drang om te roken vergroot

/In de media/Artikelen

Slecht nieuws voor de gelegenheidsrokers onder ons. De paar sigaretten die je op een feestje neemt, zijn namelijk schadelijker dan je denkt. Verslavingsexpert Peggy-Sue Figueira legt aan LINDA.meiden uit hoe schadelijk het is.

Nicotine

Naast het feit dat je met alcohol op je grenzen verlegt, heeft de nicotine in sigaretten een bepaalde werking op het lichaam: “Nicotine zorgt ervoor dat je minder snel dronken wordt en dus meer kunt drinken. Daarnaast stimuleert nicotine ook het geheugen: je onthoudt meer en beter. Dit zijn dingen waar ik – als iemand die niet wil dat mensen roken – niet heel blij mee ben, maar het is wél zo.”

De combinatie van alcohol en roken

“Je hersenen associëren het gebruik van het ene middel met een ander middel. Als je een keer eerder met alcohol op gerookt hebt, wordt de behoefte om dat wéér te doen aangewakkerd. Dat betekent dat als je vaker drinkt en rookt, je geheugen die middelen aan elkaar koppelt.

Daarnaast is het zo dat zowel alcohol als sigaretten onze dopamine verhogen. Die twee middelen combineren veroorzaakt een nóg grotere dopamine-afgifte. Maar let op: die combinatie zal – naarmate je meer rookt op een avond – de dopamine juist verlagen. Dat komt omdat de eerste sigaret van de avond je een heel fijn gevoel geeft. Na die eerste sigaret ga je de hele avond weer op zoek naar hetzelfde gevoel en steek je dus meer sigaretten op.

Lees hier het gehele artikel in LINDA.meiden