Wanneer is iemand verslaafd?

/Hulp bij verslaving/Afkicken Arijanne , Naasten

Veel mensen die verslaafd zijn, beseffen dit zelf niet, of zijn in ontkenning. Verslaving wordt gekenmerkt door een zeer sterke afhankelijkheid van een gewoonte of een stof, zelfs zo sterk dat de verslaafde deze stof of gewoonte niet of heel moeizaam los kan laten. Het gedrag van de verslaafde is dan ook erg gericht op de stof of gewoonte waaraan hij of zij verslaafd is; er wordt veel moeite voor gedaan om het middel te verkrijgen. Verslaving kan bestaan in verschillende vormen: variërend van game-, drugs- of gokverslaving tot alcoholverslaving. Op het moment dat je symptomen van een verslaafde herkent bij jezelf op bij iemand anders, is het verstandig om hulp te zoeken. Als je je afvraagt of je verslaafd bent, kun je dit ontdekken door een gesprek te voeren met een verslavingsexpert. Deze vind je bijvoorbeeld bij Afkickkliniek Buitenland.

Er is een uitweg!

Voor verslaafden biedt de verslavingszorg een uitweg. Peggy-Sue (o.a. bekend van het televisieprogramma Verslaafd!) is een expert op het gebied van verslaving. Met haar 'Afkickkliniek Buitenland' biedt zij professionele hulp bij het afkicken. Afkicken kan veel moeite kosten. Bij het afkicken kunnen er ontwenningsverschijnselen optreden. Deze kunnen lichamelijk, maar ook geestelijk zijn. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn slapeloosheid, zweten en spierpijn. In het afkickcentrum van Peggy-Sue wordt het afkickproces zo 'gepland' dat het voor de verslaafde zo min mogelijk problemen oplevert. Contact opnemen met de kliniek kunt u hier doen.

Wat een ander kan, kan jij ook

Een verslaving sluimert vaak jaren lang voordat iemand zich afvraagt: ben ik verslaafd? Maar ook al zie je het niet zelf, de omgeving heeft dan vaak al wel in de gaten dat er iets niet in orde is. Misschien krijg je problemen op het werk, in je relatie of buitenshuis. Ook kun je door bijvoorbeeld gokken financieel in de problemen raken. Maar wanneer is iemand verslaafd? Waar ligt de grens tussen bijvoorbeeld sociaal drinken en niet meer zonder kunnen? Ook de omgeving vraagt zich vaak af hoe hij om moet gaan met de verslaafde. Er is een Programma Verslaafd! op tv, RTLXL waar je veel informatie uit kunt halen en waar te zien is, hoe moeilijk het is om van een middel af te komen. Zonder hulp gaat dat meestal niet.

Wanneer is iemand verslaafd?

Voor veel mensen is die grens niet zo scherp te trekken. Immers, veel middelen zoals alcohol zijn vrij verkrijgbaar en sociaal geaccepteerd. Een avondje casino is de gewoonste zaak van de wereld en een avondje doorzakken hoort er gewoon bij. Maar wanneer gebruik van welk middel dan ook tot problemen lijdt en je ondanks pogingen om eraf te komen er niet mee kunt stoppen, heb je een verslaving ontwikkeld. In het programma Verslaafd! van RTL4 met Peter van der Vorst en Peggy-Sue, terug te zien via RTLXL zijn in een aantal afleveringen diverse mensen te volgen die bezig zijn ervan af te komen. En dat valt nog niet mee. Want ondanks je goede voornemens en de hulp van familie vraag je je nog regelmatig af: ben ik verslaafd? Want ach, je kunt het toch best een tijdje zonder volhouden? En dan kan een glaasje toch geen kwaad meer? Bovendien is een verslaafde zo'n verlopen man in het park in een oude jas met een fles drank in zijn zak. Of de junk achter het station die loopt de bedelen? Voor jou is dat heel anders.

Programma Verslaafd!

Als je naar Verslaafd! van RTL4 hebt gekeken, weet je hoe moeilijk het is om zelfstandig van je verslaving af te komen. Bij www.???.nl weten ze wat het is om een verslaving te hebben en kun je gebruik maken van een goed aanbod om af te kicken. Er wordt gekeken naar alle aspecten die meespelen om jouw verslaving in stand te houden, en zij gaan daarmee samen met jou aan de slag. Want zonder je middel een zinvol leven leiden met alles erop en eraan is zeker mogelijk. Ook al denk je van niet. Denk nooit dat jij het niet kunt. Want wat een ander kan, kun jij ook!

Verschijnselen en symptomen

Verslavingen zijn ernstig: ze kunnen iemands leven kapotmaken, zowel fysiek als mentaal, en het is dan ook een probleem dat met enige voorzichtigheid aangepakt dient te worden. Maar een verslaving herkennen en erkennen is niet altijd een eenvoudige opdracht: wat maakt iemand immers verslaafd? Een overzicht van de symptomen alcoholisme en andere verslavingen is hierbij essentieel.