top of page

XTC en MDMA verslaving

Populair op feestjes, zit er een schaduwzijde aan de euforie van XTC en MDMA.

Ecstasy, ook wel bekend als xtc of smarties, een stimulerend middel dat zijn oorsprong vindt in de chemische samenstelling van MDMA (3,4 methylenedioxy-methamfetamine). In de turbulente geschiedenis van deze substantie, ooit benoemd als de "partydrug" van de jaren 1990, schuilen zowel intrigerende als verontrustende kanten.

Bezorgd om jezelf of anderen? Klik hier.

De Dubbelzinnige Aard van Ecstasy

Het stimulerende en mogelijk hallucinogene karakter van ecstasy maakt dat de drug zo populair is, vooral onder degenen die het nachtleven omarmen.


De chemische structuur van MDMA vertoont gelijkenissen met zowel stimulerende als hallucinogene middelen, en de synthetische aard ervan maakt het een "designer" drug die vaak in onbekende samenstellingen verschijnt.


Xtc, eens geprezen om zijn welzijn bevorderende eigenschappen, verbergt nu de risico's van de mengeling met andere stoffen Dit kan variëren van cocaïne tot rattenvergif.

De Verslavende Dans

Ondanks lopende discussies over de verslavende aard van ecstasy, bewijzen ervaringen van behandelingen dat er daadwerkelijk een afhankelijkheid ontstaat.


Stimulerende stoornissen manifesteren zich door dwangmatig zoeken naar de drug, het negeren van schadelijke gevolgen en langdurige hersenveranderingen.


De subtielere tekenen van een ecstasy-verslaving zijn te zien aan: een buitensporige energie, veranderingen in slaappatronen, impulsief gedrag en een verlangen naar fysieke sensaties.

De Langdurige Schaduw van Ecstasy

Langdurig gebruik van ecstasy leidt vaak tot veranderingen in het gedrag en vermijden van essentiële verantwoordelijkheden, een kenmerkend begin van verslaving.


Terwijl ecstasy tijdelijk genot en euforie belooft, brengt het ook ernstige risico's met zich mee op de lange termijn. Van psychose en zenuwdegeneratie tot depressie, angst en zelfs fysieke complicaties zoals nierfalen en hart- en vaatziekten, de schaduw van ecstasy werpt zich over het belonings- en pleziercentrum van het brein, waarvan het herstel een uitdagende reis kan zijn.

Ervaringen

Jordan (33): Ik mocht mijn verslaving niet onderschatten

“Ik lag net in bed, toen ik compleet overdonderd werd. Heel de familie én Peggy-Sue stonden in mijn huis. ‘Het kan niet langer zo, je móét er iets aan doen’, spraken ze me vervolgens toe. De interventie, gebaseerd op het Johnson Model, was totaal onverwacht, dus dat was heel ingrijpend. Ik kreeg twee keuzes: óf ik ging in behandeling óf ik bleef drinken en mijn familie nam afstand. Ik ben mezelf kapot geschrokken, maar heb de hulp wel direct aanvaard. Mijn verslaving liep de spuigaten uit, dus ik wist ergens wel dat ik hulp nodig had. Al voelde ik in het begin erg veel weerstand; ik heb uiteindelijk doorgezet. Peggy-Sue heeft mij doen inzien dat herstel goed is. Ze heeft me geleerd mijn verslaving niet te onderschatten en het vooral niet te bagatelliseren. Ik was het totaal niet met haar eens, maar achteraf kan ik zeggen dat ze me de juiste spiegel heeft voorgehouden. Ik heb mijn familie weer terug en nog veel belangrijker: mezelf. Ik voel me tot op de dag van vandaag dankbaar dat Peggy-Sue me ervan heeft overtuigd in behandeling te gaan.” 

Joke (38): Het persoonlijk contact tussen ons was erg fijn

“Ik was ten einde raad door de verslaving van mijn broer en wilde actie ondernemen. Via internet kwam ik al snel bij Peggy-Sue terecht. Op dat moment was er ook een nieuw seizoen van Verslaafd! op televisie. Dat bij elkaar gaf mij de doorslag om contact met haar op te nemen. Ze gaf me veel heldere informatie over de ziekte van verslaving. Ze was professioneel en duidelijk, dus mijn gevoel was vrijwel direct goed bij haar. Ik ging meteen met Peggy-Sue in zee en al snel planden we een interventie. Het belangrijkste voor mij was de steun die ik voelde, en die ik ook kreeg. Ik was continu in contact met haar, ze beantwoordde al mijn vragen en ze stuurde me regelmatig artikelen. Dat zorgde voor zoveel vertrouwen en door haar uitleg over andere succesvolle casussen voelde ik mijn hoop groeien. Uiteindelijk is het goed gekomen met mijn broer, dus beter heeft het niet uit kunnen pakken. Het persoonlijk contact en haar kennis van zaken maakt Peggy-Sue een geweldige interventionist.”

Quincy (34): Die confrontatie had ik écht nodig

“Wat was ik kwaad zeg. Onverwachts stond Peggy-Sue samen met mijn familie in huis. Ik had net mijn jongste naar school gebracht en kwam thuis in een leeg huis. Mijn hond was er niet en ik voelde dat er iets ging gebeuren. Dit liet ik me echt niet flikken. Ik was tegendraads en werkte echt niet mee. Het contact werd gebroken en mijn jongste kind werd óók bij mijn ouders in huis geplaatst. Wat voelde ik me toen eenzaam. Ik wilde het toch een kans gaan geven en nam weer contact op met Peggy-Sue. Ze was rustig en heeft veel met me gepraat. Ik besefte dat er wel degelijk iets aan de hand was en koos ervoor mijn verantwoordelijkheid te gaan nemen. Ik wilde vechten voor mijn kinderen en wilde weer een fijne dochter worden. Ik heb veel steun gehad aan Peggy-Sue, en ik denk mijn familie nog het meest. Die stond zó machteloos. Peggy-Sue heeft hen begeleid en gesteund. Het was ontzettend confronterend en daar reageerde ik dan ook heftig op. Maar die confrontatie had ik écht nodig. Het was heel zwaar, en dat is het nu nog, maar ik heb geen seconde spijt.”

Intakegesprek

In een eerste telefonisch screeninggesprek met Peggy-Sue of een collega wordt uitleg gegeven over verslaving en de behandelingsopties. Bij behoefte aan een intakegesprek volgt een uitnodiging voor een ontmoeting op een van onze locaties, via een zoom-videocall, of bij u op locatie.

 

Een intakegesprek omvat aandacht voor het persoonlijke verhaal, de mogelijkheden voor de verslaafde, en de directe omgeving. Dit intakegesprek kan resulteren in een verwijzing naar de meest passende hulpverlening, afgestemd op persoonlijke behoeften en situatie.

Tijdens dit circa 60 minuten durende intakegesprek worden diverse mogelijkheden onderzocht, waaronder ambulante of klinische behandeling in de verslavingszorg (privé of via zorgverzekering), een interventie, of persoonlijke begeleiding door Peggy-Sue en haar team. Zowel de klinieken als de teamleden zijn zorgvuldig geselecteerd door Peggy-Sue.

Of u nu zelf worstelt met verslaving of als familie of vriend snel advies en hulp zoekt voor een (vermoedelijke) verslaafde:

We staan klaar om u verder te helpen.

Contact

U kunt direct mailen met Peggy-Sue via het onderstaande contactformulier en krijgt snel en discreet reactie.

bottom of page