top of page

Over verslavingen

Op deze pagina vind je algemene informatie over verslavingen, hoe je een verslaving herkent, de fases en hoe je ervan afkomt of kunt helpen als je informatie zoekt voor een kennis of familie.

Hoe herken ik een verslaving?

Een verslaving is soms moeilijk te herkennen. De meest voorkomende verslaving anno 2023 in Nederland is een alcoholverslaving. Maar ook cocaïneverslaving, cannabis (wiet/hasj), en verschillende zogeheten proces verslavingen zijn veelvoorkomend.  Omdat alcohol in onze samenleving geaccepteerd wordt, is het soms moeilijk echt in te schatten of iemand een alcoholprobleem heeft, een verslaving, of “gewoon” veel drinkt. Wanneer heb je hulp bij alcoholverslaving nodig? Stel jezelf eens de volgende vragen:
 

  • Heb ik mislukte stop en verminderpogingen? 

  • Ben ik altijd actief op zoek waar er alcohol gedronken kan worden, en plekken vermijden waar niet vrijuit gedronken kan worden?

  • Heb ik schuldgevoelens over de hoeveelheid en frequentie van gebruik van drank?

  • Krijg ik klachten als ik ineens niet meer drinkt? 

  • Heb ik wel eens black-outs (delen van de avond weg uit m’n geheugen)?

  • Heb ik wel eens verzuimd op mijn werk of studie vanwege het alcohol/middelen gebruik of verwaarloos ik mijn activiteiten?

  • Ruzie maken met gezinsleden over de hoeveelheid drank die je gebruikt?

  • Drinken in situaties waarin dat gevaarlijk is voor anderen, zoals in het verkeer?

  • Probeer je mijn drank en middelen gebruik te ontkennen en te verhullen?

  • Zit ik in een neerwaartse spiraal?
     

Herken je jezelf in deze bovengenoemde punten? Of herken je juist iemand anders in deze vragen? Het is nooit te laat voor hulp bij verslaving. Ons team en onze behandelaren staan voor je klaar! 

Hulp bij verslaving – zelf aanmelden of via een interventietraject

Ook als je vermoedt dat iemand in je vriendenkring, een familielid of zelfs een werknemer een verslavingsprobleem heeft kunnen wij wellicht solaas bieden In geval van een verslaving ziet de verslaafde zelf vaak nog niet in dat hij of zij hulp nodig heeft.
 

Op het moment dat iemand met een probleem niet geholpen wil worden kan er overwogen worden om een interventietraject in te zetten. In dit traject wordt er gewezen op de gevolgen, maar wordt er vooral gefocust op dat het nog niet te laat is om te veranderen.

 

Het is een wisselwerking tussen de verslaafde te overtuigen om hulp te aanvaarden voor hun verslaving en het informeren van familie over de ziekte verslaving, die in 99% een familieziekte, is of is geworden.

Fases van hulp bij verslaving

De behandeling van een verslaving begint altijd met een uitgebreid intakegesprek. In dit gesprek wordt kennisgemaakt en probeert de intakende therapeut (psycholoog, interventionist, verslavingscounselor) een goed beeld te krijgen van de situatie.

 

Er wordt bijvoorbeeld gesproken over hoe lang het probleem al speelt, eerdere behandelingen, eerdere stoppogingen, mogelijk andere diagnoses naast de diagnose verslaving. Dit alles om goed in kaart te kunnen brengen wat de indicatie voor hulp en welke behandeling passend is.

Intakegesprek

In een eerste telefonisch screeninggesprek met Peggy-Sue of een collega wordt uitleg gegeven over verslaving en de behandelingsopties. Bij behoefte aan een intakegesprek volgt een uitnodiging voor een ontmoeting op een van onze locaties, via een zoom-videocall, of bij u op locatie.

 

Een intakegesprek omvat aandacht voor het persoonlijke verhaal, de mogelijkheden voor de verslaafde, en de directe omgeving. Dit intakegesprek kan resulteren in een verwijzing naar de meest passende hulpverlening, afgestemd op persoonlijke behoeften en situatie.

Tijdens dit circa 60 minuten durende intakegesprek worden diverse mogelijkheden onderzocht, waaronder ambulante of klinische behandeling in de verslavingszorg (privé of via zorgverzekering), een interventie, of persoonlijke begeleiding door Peggy-Sue en haar team. Zowel de klinieken als de teamleden zijn zorgvuldig geselecteerd door Peggy-Sue.

Of u nu zelf worstelt met verslaving of als familie of vriend snel advies en hulp zoekt voor een (vermoedelijke) verslaafde:

We staan klaar om u verder te helpen.

Contact

U kunt direct mailen met Peggy-Sue via het onderstaande contactformulier en krijgt snel en discreet reactie.

bottom of page