top of page

Interventie plegen bij verslavingen

Wie verslaafd is, zal dat lange tijd ontkennen of uit schaamte geen hulp zoeken. Als naaste moet je met lede ogen aanzien hoe je partner, ouder, kind of vriend door een verslaving steeds verder afglijdt. Je kunt je geliefde nog zo vaak smeken om professionele hulp te accepteren: de boodschap komt niet binnen. 


Vaak zoekt iemand die verslaafd is, pas hulp als hij of zij alles is kwijtgeraakt: partner, kinderen, vrienden, baan en huis. Zo ver wil je het natuurlijk niet laten komen. Door samen met een verslavingsdeskundige een interventie te plegen, voorkom je veel ellende. Maar wat is een interventie precies?

INTERVENTIE

Wat is een interventie?

Een verslaving is een vorm van dwangmatig gedrag dat steeds moeilijker onder controle te houden is en het leven van een verslaafde volledig gaat beheersen.


Er zijn verschillende verslavingen: verslavingen aan voedsel, gamen, medicijnen, het verzamelen van spullen, alcohol, drugs, gokken of seks. Een interventie is bij al deze verslavingen mogelijk.


Bij een interventie roep je de hulp in van een verslavingsdeskundige om een familielid, vriend, werknemer of collega te confronteren met zijn of haar verslaving. Het doel is dat hij of zij hulp accepteert.

Wat is een drugs-interventie?

Een drugsverslaving is een zeer ernstige verslaving waarmee je roofbouw op je lichaam pleegt. Ook veroorzaakt het grote psychische problemen, omdat drugs ingrijpen op de neurotransmitters in de hersenen. Een interventie bij een drugsverslaving is dan ook noodzakelijk om verdere schade te voorkomen.


Afkicken van drugs gaat met fysieke en emotionele ontwenningsverschijnselen gepaard en is daarom erg zwaar. Het is dan ook niet eenvoudig om iemand die afhankelijk is van drugs ertoe te bewegen om te gaan afkicken. Een interventionist is vaak een ervaringsdeskundige, bovendien een professional en krijgt voor elkaar wat jou meestal niet lukt: je geliefde de ogen openen en motiveren om de verslaving aan te pakken.

Een interventie bestaat uit de volgende stappen:


Een intakegesprek met de aanvragers van de interventie:

Hoe lang heeft je naaste al last van de verslaving en hoe is het van invloed op jouw leven?


Het plannen van de interventie:

Wanneer en hoe zal de interventie plaatsvinden?


De interventie plegen:

De verslavingsdeskundige zal samen met jou en andere betrokkenen je naaste met de gevolgen van zijn of haar verslaving confronteren en ervan overtuigen dat het accepteren van hulp zijn of haar leven beter zal maken.


Een GGZ-interventie:

Als je naaste hulp aanvaardt, zal hij of zij in een GGZ-instelling een behandeling voor de verslaving krijgen. Een GGZ-interventie kan een opname in een verslavingskliniek betreffen of ambulante zorg.


Recovery coaching:

Om een terugval na de behandeling te voorkomen.


Wil je zien hoe een interventie precies in haar werk gaat? Bekijk dan een aflevering van het RTL-programma Verslaafd! van Peter van der Vorst en interventionist Peggy-Sue.

Intakegesprek

In een eerste telefonisch screeninggesprek met Peggy-Sue of een collega wordt uitleg gegeven over verslaving en de behandelingsopties. Bij behoefte aan een intakegesprek volgt een uitnodiging voor een ontmoeting op een van onze locaties, via een zoom-videocall, of bij u op locatie.

 

Een intakegesprek omvat aandacht voor het persoonlijke verhaal, de mogelijkheden voor de verslaafde, en de directe omgeving. Dit intakegesprek kan resulteren in een verwijzing naar de meest passende hulpverlening, afgestemd op persoonlijke behoeften en situatie.

Tijdens dit circa 60 minuten durende intakegesprek worden diverse mogelijkheden onderzocht, waaronder ambulante of klinische behandeling in de verslavingszorg (privé of via zorgverzekering), een interventie, of persoonlijke begeleiding door Peggy-Sue en haar team. Zowel de klinieken als de teamleden zijn zorgvuldig geselecteerd door Peggy-Sue.

Of u nu zelf worstelt met verslaving of als familie of vriend snel advies en hulp zoekt voor een (vermoedelijke) verslaafde:

We staan klaar om u verder te helpen.

Contact

U kunt direct mailen met Peggy-Sue via het onderstaande contactformulier en krijgt snel en discreet reactie.

bottom of page