top of page

Alcoholverslaving overwinnen: Hoe kom je voorgoed van je verslaving af?


Ben je hier gekomen omdat je het gevoel hebt dat alcohol je leven overneemt of dat van een naaste? Misschien heb je al geprobeerd te minderen, blijf je beloften maken aan jezelf om te stoppen maar zonder succes. Alcoholverslaving is een veelvoorkomend probleem dat diep in je dagelijkse leven kan doordringen. Het goede nieuws? Herstel is mogelijk en het begint hier.

 

Wat is een alcoholverslaving?

 

Alcoholverslaving, ook wel alcoholisme genoemd, is meer dan af en toe een drankje. Het is een chronische aandoening waarbij o.a. je niet meer kunt stoppen, zelfs als het je relaties, gezondheid of werk schaadt. Ook merk je dat wanneer je afspraken met jezelf maakt om minder te drinken dat ook niet lukt, om bepaalde dagen niet te drinken dat ook niet volgens eigen afspraak lukt. En zelfs als je een lange periode hebt onthouden van drank, wanneer je er weer één neemt, het binnen de kortste keren weer “foute boel” is. Het is de meest voorkomende verslaving en kan zich geleidelijk ontwikkelen, vaak zonder dat je het zelf doorhebt. Omdat alcohol legaal en sociaal geaccepteerd is, is de grens tussen normaal gebruik en problematisch drinken soms moeilijk te zien.

 

Hoe herken je een alcoholverslaving?

 

Twijfel je of jij (of een naaste) te maken hebt met een alcoholverslaving? Let dan op de volgende signalen:

 

  • Onvermogen om te stoppen: Je hebt meerdere keren geprobeerd te minderen of te stoppen, maar het lukt niet. Of wanneer het je een paar dagen, weken of maanden wel lukt, en, je neemt er weer een of twee je weer terug bij af bent, of erger.

  • Depressie, verdriet. Moedeloos, uitzichtloos gevoel wanneer je niet drinkt.

  • Er altijd mee bezig zijn: heb ik genoeg in huis, hebben die mensen wel genoeg voorraad als we daar gaan borrelen…. Hoe laat sluit de winkel?

  • Verhoogde tolerantie: Je hebt steeds meer alcohol nodig om hetzelfde effect te bereiken.

  • Ontwenningsverschijnselen: Bij het stoppen of minderen ervaar je symptomen zoals trillen, zweten, angst of misselijkheid.

  • Verwaarlozing van verantwoordelijkheden: Werk, studie of gezinsleven lijden onder je drinkgedrag.

  • Voortgezet gebruik ondanks problemen: Je blijft drinken, zelfs als het problemen veroorzaakt in relaties of gezondheid.

 

Waarom is stoppen zo moeilijk?

 

Alcohol heeft een directe invloed op je hersenen, vooral op het deel dat je beloont met een goed gevoel. In het begin lijkt dat onschuldig: je voelt je ontspannen of vrolijker na een drankje. Maar naarmate je vaker drinkt, raakt je lichaam eraan gewend en heb je steeds meer nodig om datzelfde fijne gevoel te krijgen.

 

Voor je het weet, is het geen keuze meer, maar een gewoonte waar je niet zonder lijkt te kunnen. Stoppen kan lastig zijn omdat je lichaam dan in protest komt: je kunt je rusteloos, somber of zelfs ziek voelen. Dat maakt de drang om weer te drinken alleen maar groter, waardoor je in een vicieuze cirkel belandt. Het goede nieuws? Die cirkel is te doorbreken, met de juiste hulp en begeleiding.

 

De eerste stap begint bij erkenning

 

Dit is voor veel mensen het moeilijkste om mee te beginnen. Het erkennen van je machteloosheid over de alcohol… Toegeven dat je hulp nodig hebt, kan voelen als falen. Maar het is juist het tegenovergestelde. Het is een teken van kracht. En het is hierbij belangrijk om te weten: je bent niet alleen in deze strijd.

 

Veel mensen zijn je voorgegaan en hebben gezien hoe het wel en niet moet. Onze professionals bij Intervention Europe Verslavingszorg hebben daarmee een eigen formule gecreëerd die al veel mensen naar hun eigen pad van herstel hebben gebracht. Zet na het lezen van dit artikel de eerste stap en aanvaard hulp. We gaan samen in gesprek welke vorm het beste bij jou past.

 

Waarom is professionele hulp bij alcoholverslaving cruciaal?

 

"Ik kan dit zelf wel." Misschien heb je het vaker tegen jezelf gezegd, maar stoppen met alcohol zonder begeleiding blijkt vaak lastiger dan gedacht. Alcoholverslaving grijpt diep in op zowel je lichaam als je geest, en dat maakt zelfstandig stoppen niet alleen moeilijk, maar soms ook gevaarlijk.

 

De gevaren van zelf detoxen

 

Wanneer je abrupt stopt met alcohol, kan je lichaam in de war raken. Vooral als je lange tijd veel hebt gedronken, kun je te maken krijgen met ernstige ontwenningsverschijnselen. Denk aan:

 

  • Een insult

  • Trillen en zweten

  • Misselijkheid en braken

  • Ernstige angst en paniekaanvallen

  • Hartkloppingen en hoge bloeddruk

  • Epileptische aanvallen

  • In veel gevallen kan het leiden tot een delirium tremens, een levensbedreigende aandoening die gepaard gaat met hallucinaties, verwardheid en hevige lichamelijke reacties.

 

Het is dus geen kwestie van alleen wilskracht. Zelf detoxen kan je gezondheid ernstig in gevaar brengen.

 

Wat biedt professionele hulp?

 

  1. Eerst een veilige omgeving om te detoxen – met daarna direct een verslavingszorg behandeling bij ons. Onder medische begeleiding worden je ontwenningsverschijnselen nauwlettend in de gaten gehouden. Zo voorkom je complicaties en wordt er direct ingegrepen als er risico’s ontstaan. De behandeling is dan ambulant of klinisch, net wat er geïndiceerd wordt.

  2. Een gestructureerd behandelplan:Stoppen met drinken is één ding, maar herstel van een verslaving vraagt om meer. Professionele hulp biedt een op maat gemaakt traject dat niet alleen focust op het fysieke stoppen, maar ook op de mentale, spirituele en emotionele oorzaken van je verslaving.

  3. Ondersteuning door ons team behandelaren en experts: Je staat er niet alleen voor. Het team van specialisten begrijpt wat je doormaakt en begeleid je door elke stap, zodat je niet overweldigd raakt.

 

Met de juiste hulp is stoppen met alcohol niet alleen veiliger, maar ook veel effectiever. Je krijgt de tools, kennis en steun die je nodig hebt om niet alleen de detox door te komen, maar ook in herstel te blijven. Alles met het doel om een leven te bouwen waar jij weer de controle over hebt.

 

Behandelopties voor alcoholverslaving: Wat zijn je mogelijkheden?

 

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar om je te helpen bij het overwinnen van een alcoholverslaving. Het team van Intervention Europe Verslavingszorg, dat bestaat uit mensen met ieder hun eigen verhaal over de rol van verslaving in hun leven, staat klaar om je te ondersteunen tijdens je weg naar een nieuw en beter leven. Samen kijken we tijdens een intakegesprek welke behandeling het beste bij jouw situatie past.

 

1.     Ambulante behandeling: Hierbij woon je thuis en bezoek je drie keer per week onze plek in Hilversum waar je één-op-één gesprekken hebt met een behandelaar en groepsbijeenkomsten bijwoont. Dit duurt meestal rond de 24 weken.

2.     Dagbehandeling: Mocht er intensievere zorg nodig zijn, dan kan de dagbehandeling de oplossing bieden. Hierbij verblijf je nog steeds thuis, maar krijg je meerdere therapiesessies per week.

3.     Klinische opname: Soms is een verblijf in een afkickkliniek (een klinische opname) de beste keuze. Hier ga je weg uit je huidige omgeving, weg van alle triggers om te verblijven in de veilige en serene omgeving van Zuid-Afrika. Hier blijf je meestal 6 tot maximaal 9 weken opgevolgd met 24 weken aftercare in Nederland.

4.     VIP private behandeling: Voor degene die maximale discretie en maatwerk zoeken in een luxe faciliteit.

5.     Interventie: Als er zelf geen hulp gezocht wordt, is er de mogelijkheid voor familie en vrienden om onder de begeleiding van een professional een interventie te organiseren. Dit met als doel om degene met de verslaving te motiveren om behandeling te accepteren. Wil je meer weten kik dan hier



Hoe kies je de juiste verslavingszorg voor alcoholverslaving?

 

Het kiezen van de juiste zorg begint bij het vinden van een aanpak die écht past bij jouw situatie. Bij Intervention Europe Verslavingszorg begrijpen we dat iedere verslaving uniek is en dat maatwerk de key is tot succesvol herstel. Daarom nodigen we je uit om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend intakegesprek.

 

Wat kun je verwachten?


  • Persoonlijk behandelplan: Tijdens het intakegesprek bespreken we jouw situatie, zodat we samen kunnen bepalen welke behandeling het beste bij jou past. Of je nu baat hebt bij ambulante therapie, een klinische opname of een andere vorm, wij bieden een aanpak die aansluit op jouw behoeften.

  • Duidelijkheid over kosten: We kijken samen naar wat jouw zorgverzekering dekt, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

  • Ondersteuning van begin tot eind: Ons team van ervaren professionals staat klaar om je te begeleiden, vanaf het moment dat je contact met ons opneemt tot en met je herstel en daarna.

 

Je situatie veranderen? Dat begint hier.

 

Neem vandaag nog de eerste stap en vul het contactformulier in op onze website via de intake-knop: peggy-sue.com

 

Je kunt ons ook bellen: 085 - 1300 700   

Of bel/app naar: +31 6 51 61 77 94   

Of bel/app naar: +31 6 21 98 74 21  

 

Samen zorgen we ervoor dat je niet alleen de juiste zorg krijgt, maar ook de begeleiding die je nodig hebt om weer grip te krijgen op je leven

 

Veelgestelde vragen (FAQs)

 

1. Hoe weet ik of ik professionele hulp nodig heb?

Als alcohol je leven beheerst en je niet kunt stoppen, is het tijd om hulp te zoeken. Professionele begeleiding maakt het herstelproces veiliger en effectiever. Twijfel je nog steeds? Neem dan gerust contact op en we kunnen samen kijken wat je nodig hebt.

 

2. Hoelang duurt een behandeling voor alcoholverslaving?

Dat hangt af van de ernst van je verslaving en welke behandelingsvorm er wordt gekozen. Ambulante zorg kan enkele maanden duren, terwijl klinische opname intensiever maar korter is.

 

3. Kan ik ooit weer sociaal drinken?

…Een gepasseerd station. Nee. Maar, “alleen voor vandaag!” Maak je geen zorgen over hoe het dan moet. Dat leren wij je wel. Mensen met de ziekte verslaving kunnen niet één drankje nemen of welk middel dan ook. Ons uitgangspunt is algehele abstinentie.

 

4. Wordt de behandeling vergoed?

De meeste behandelingen kunnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Houdt wel rekening met het eigen risico en eventuele aanvullende kosten, vooral bij buitenlandse klinieken. Om precies te weten wat voor jouw situatie geldt, neem dan contact met ons op voor een intakegesprek. Hierin zullen we kijken welke behandeling het beste bij je past, wat hiervan wordt vergoed door je verzekering en kunnen we eventuele extra kosten voor je in kaart brengen.

 

5. Wat als ik een terugval krijg?

Een terugval is zeker niet het einde, maar juist een wijze les. Meestal is het ergens toch wel een bewuste keuze geweest. Of je dacht net iets anders te zijn dan de rest van de verslaafde. Dat jij wel eentje zou kunnen drinken...We proberen samen met jou eerlijk te kijken naar wat jouw achterdeurtje is geweest. Neem contact op met ons/je behandelaar en stel een plan op om het weer verder op te pakken. Herstel is ook voor jou mogelijk.

 

Lees ook het verhaal van Benjamin Witzand die na zijn terugval juist zijn herstel vond: Wie is Benjamin Witzand. 

 

 

Conclusie


Het overwinnen van een alcoholverslaving is niet makkelijk, maar met de juiste hulp, strategieën en ondersteuning is het absoluut mogelijk. Jouw reis begint nu.

 

Commenti


bottom of page