top of page

Een leven zonder crack en heroïne verslaving



In de tweede aflevering van onze podcast, spreken Peggy-Sue Figueira en Lya Young-Afat met Patrick van der Jagt, ook bekend als Caveman010, over zijn indrukwekkende reis van dakloosheid en verslaving naar wonend in een leuk huis, met een lieve vriendin en hun 2-jarige zoontje. Met zijn verhaal probeert hij anderen, die hetzelfde meemaken, te inspireren. Herstel is mogelijk. "Als ik het kan, moet iedereen het kunnen." 

 

In deze blog duiken we in het verhaal van Patricks leven en zijn weg naar herstel. We gaan daarnaast dieper in op de vragen rondom crack- en heroïneverslaving om iedereen de kennis te geven voor een beter en gelukkiger leven. 

  

Wil je de podcast liever kijken of luisteren, klik dan hier: https://www.youtube.com/watch?v=wHBbM70mtdQ

  

Dakloos en verslaafd 

 

Patrick van der Jagt, beter bekend als Caveman010, was ooit dakloos en verslaafd aan crack en heroïne. Zijn leven draaide om het verkrijgen van zijn volgende dosis zonder enige blik op herstel. "Mijn instelling was: ik zie wel waar het schip strandt." Elke keer als hij wakker werd was de eerste vraag die hij zichzelf stelde: “Heb ik dope? Nee? Wat gaan we eraan doen?” Aan geld komen was dus ook een doorlopende uitdaging. 

  

Door in actieve verslaving te zitten was er al bijna geen kracht meer om dingen voor elkaar te krijgen zoals werken om je huur te kunnen betalen. Dit zorgde er daarom ook voor dat Patrick meerdere keren dakloos is geweest. Hij sliep in portieken en kwam elke dag opnieuw in de verwoestende cirkel terecht van het zoeken naar drugs. 

  

Begin van zijn weg naar herstel:

meedoen met "Het Rotterdam Project" 

  

In 2018 nam Patrick zijn eerste stap naar zijn herstel toen hij meedeed aan het programma ‘Het Rotterdam Project’. Hij kwam daar op gesprek, zwaar vermagerd en alleen nog functionerend op zijn overlevingsmechanisme. "Ik was toen manipulatief bezig om m'n eigen hachje te redden. Ik ging dingen aandikken om te laten zien dat het echt nodig was." 

  

Ondanks dat was er iets in Patrick - "een bepaalde lieve openheid", zoals Peggy-Sue het had ervaren -  wat maakte dat mensen hem naar voren hadden geschoven om hulp te krijgen. Tijdens het programma kreeg hij eindelijk de steun en begeleiding die hij nodig had om een ander pad en uiteindelijk herstel in te slaan. "Maar de achterdeur stond al open, wagenwijd." Hij herinnert zich de aandacht die hij kreeg tijdens de gesprekken, maar ook de uitdagingen die hij tegenkwam toen hij op eigen benen moest staan na de afronding van het programma. Toen moest hij zelf beslissingen maken, zelf afspraken nakomen, zelf gaan leven. 

  

Groeistuipen van herstel: het omslagpunt 

  

Herstel is geen eenvoudige reis; het vereist afscheid nemen van oude gewoonten en het omarmen van nieuwe patronen. Patrick vertelde hoe moeilijk dit proces voor hem was geweest. "Je moet nieuwe banen aanleggen in je hoofd en elke keer als je iets anders doet dan je gewend bent, doet het pijn." Dit was lastig en hierdoor is Patrick ook twee keer teruggevallen. "Je moet afscheid nemen van wat je zo lang vastgehouden en gekoesterd hebt en waar je van gehouden hebt, want het was er altijd." 

  

Het omslagpunt voor Patrick kwam toen hij terugging naar waar zijn leven begonnen was: thuis. Hier kwam hij zijn jeugd tegen, iets waar hij veel goede herinneringen aan heeft. Ook vond hij het gevoel terug wat hij had voor de verslaving had. Dit bracht iets in hem naar boven, het besef dat hij niet geboren is met zijn problemen. Hij heeft ooit passie gevoeld, dat zit in hem en dat kan weer terugkomen. 

  

Is verslaving een ziekte? 

  

Met de gesprekken over verslaving aan tafel, komt de vraag naar boven of je verslaving als een ziekte kan beschouwen. Zowel Peggy-Sue als Lya, die elk hun eigen deskundigheid en persoonlijke ervaringen hebben op het gebied van verslaving en herstel, zien verslaving als een chronische ziekte. Bij deze ziekte heb je zo'n lange tijd last van overmaat gehad, dat die weg al is aangelegd in je hoofd. Hierdoor kan je niet nog maar één biertje nemen, want dan gaat heel het krat leeg. "Het is dan geen vraag meer van óf maar wanneer. Het gebeurt." 

  

Je kan dit terugzien in meer aspecten van je leven. Zo merkte Peggy-Sue de verslavingsziekte in haarzelf ook op het gebied van eten. Wanneer ze bepaalde voedingsstoffen, namelijk alles met suiker en meel, in huis haalde waar ze moeilijk van af kon blijven, merkte ze dat ze daar de rest van de dag obsessief in haar hoofd mee bezig was: "Ik heb dat gekocht. Ga ik het eten of ga ik het weggooien?" 

  

Kan je volledig herstellen van een crack of heroïne verslaving? 

  

Herstel van een crack- of heroïneverslaving is mogelijk, maar het vereist een levenslange toewijding aan herstel. Het herstelproces kan verschillende fasen omvatten, waaronder detoxificatie, therapie, klinische opname voor verslaving( rehab) en doorlopende ondersteuning. En hoewel terugval een reëel risico is, kunnen veel mensen met de juiste behandeling en ondersteuning een gezond en vervullend leven leiden zonder drank- en drugsgebruik. 

  

Het is daarbij belangrijk om na de kliniek naar meetings te blijven gaan. "Daar gaat alles op z'n plek vallen." Patrick blijft tegen zichzelf zeggen dat hij de cirkel verbroken heeft. "Het is bij mij alles of niets, dus ik moet elke dag de keuze maken dat ik niet ga gebruiken. Ik geef me elke dag over: ik ga niet meer vechten. Geen wel of niet meer, ik heb er geen zin meer in. Ik heb in het moment rust." 

  

Hoe vind je herstel van een crack of heroïne verslaving? 

  

Patrick is nu 4 jaar volledig abstinent en na eigen zeggen 5 jaar in herstel. Hij leidt nu een leven vol geluk en voldoening. Met zijn vriendin en kind heeft hij een liefdevolle familie gevormd, en heeft zijn roeping gevonden als spreker en fotograaf, waarbij hij zijn ervaringen deelt om anderen te inspireren en te helpen op hun eigen weg naar herstel. Hoe hij dat heeft gedaan?  

 

Zorg voor structuur door een daginvulling 

  

Volgens Patrick is de eerste stap structuur vinden. "Als jij actief nadenkt in herstel, kun je het beste gewoon een agenda bijhouden en een daginvulling hebben. Dit kan gevuld zijn met dagbehandelingen, werk of sporten. De beste manier is om bezig zijn met iets anders." 

  

Leer van jezelf te houden: accepteer hulp 

  

Daarbij moet je herstel op nummer 1 staan en dat heeft te maken met eigenwaarde, kunnen kiezen voor jezelf. Voor jezelf kiezen betekent ook het accepteren van hulp. "Ik heb altijd gedacht: ik moet het zelf kunnen. Maar ik kon het niet alleen. Het gaat niet in één keer. Het is vallen en weer opstaan." Hierin biedt Patrick nog een stukje advies om het makkelijker te maken voor iedereen die het hier moeilijk mee heeft: "Luister naar de mensen die er verstand van hebben." 

  

Laat je ongezonde omgeving los en je verleden achter je 

  

Beginnen aan jouw pad van herstel kan soms als een grote uitdaging zijn waardoor het soms als 'te veel' voelt. Onthoud dan: doe het in kleine stappen. Laat je verleden los en focus op het nu. Herstel is nu en alles wat je vandaag doet, dat telt. 

  

Leg hierbij een kritische blik op je omgeving. Misschien ga je veel om met mensen die ook actief in gebruik zijn. Dit voelt misschien als een veilig omgeving, maar leer van jezelf te houden en breek hier uit. Ga naar meetings en zoek connecties met andere mensen. "Het is belangrijk dat je voorbeelden hebt en ziet dat het werkt. En opeens merk je: “ik ben 6 maanden in herstel!." 

  

Wat moet je doen als je crack of heroïne verslaafd bent? 

  

Als je verslaafd bent aan crack of heroïne, is het belangrijk om onmiddellijk professionele hulp te zoeken. De eerste stap heb jij misschien al gezet: erkenning van je probleem. Contact opnemen kan op verschillende manieren waarna, op basis van jouw situatie, een persoonlijk behandelplan wordt samengesteld. Met behulp van ervaren deskundigen en een begeleid traject gaan jullie samen op zoek naar jouw eigen pad van herstel. 

  

Het is daarnaast belangrijk om jezelf te omringen met een ondersteunend netwerk van vrienden, familieleden en lotgenoten die weten waar je doorheen gaat. Deze mensen kunnen je aanmoedigen, ondersteunen en motiveren tijdens je herstelproces. Tegelijkertijd moet je zo goed mogelijk voor jezelf zorgen door gezond te eten, voldoende te slapen, regelmatig te bewegen en stress te verminderen. Het is belangrijk om jezelf te verwennen en activiteiten te vinden die je vreugde en ontspanning brengen tijdens dit proces. 

  

Neem contact met ons op 

  

Geen zorgen, herstel is mogelijk en wij zijn er om je daar naartoe te helpen. Je kunt contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website. Die kun je vinden onderaan onze hoofdpagina: www.peggy-sue.com

  

Dit komt direct binnen bij Peggy-Sue zelf die vervolgens contact met je zal opnemen om een intake gesprek met je te plannen. 

  

Je kunt ook zelf mailen: info@peggy-sue.com

Of bellen naar onze telefoon: 085-1300700

Of mobiel: +316 51617794

Of Whatsappen: +316 21987421

  

  

Patrick van der Jagt's verhaal is een inspiratie voor ons allemaal, een herinnering dat hoe donker de nacht ook lijkt, er altijd een weg naar het licht is. Laten we zijn voorbeeld volgen en geloven in de kracht van herstel en de moed te vinden om de eerste stap te zetten op weg naar een nieuw leven. 

  

Luister of kijk de podcast nu via ons Youtube-kanaal: https://www.youtube.com/watch?v=wHBbM70mtdQ

20 views
bottom of page