Verslaving is een ziekte die veel mensenlevens kapot maakt. Niet alleen die van de verslaafden zelf maar ook de families leiden onder de verwoestende gevolgen. Herstel vinden is zeker mogelijk, maar die weg heeft veel obstakels. Professionele instanties zijn om die reden in het leven geroepen om mensen zoals jij en ik te helpen met deze chronische aandoening.
Veel mensen hebben alleen niet de beste ervaringen met deze instellingen. Ze staan vaak te ver van de mensen af en werken niet vanuit verbinding, maar autoriteit. De counselors bij Intervention Europe hebben elk hun eigen ervaring op dit gebied. Samen hebben zij een eigen formule gecreëerd die wel werkt.
Deze maand hebben wij één van onze verslavingsexperts en ervaringsdeskundige aan tafel bij de Intervention Podcast. Nu niet als host, maar als gast: Benjamin Witzand. Benjamin is van een lange weg gekomen tot waar hij nu staat. De ervaringen die hij heeft opgedaan in zijn eigen leven gebruikt hij nu in zijn behandelingen. Hoe hij dat doet? Lees er alles over in deze blog.
Wil je de podcast liever kijken of luisteren, klik dan hier voor het volledige verhaal van Benjamin: De Interventie Podcast aflevering
Op jonge leeftijd alle instellingen uitgespeeld
Benjamins jeugd was zeker niet de makkelijkste. Hoewel hij aangeeft uit een prima nest te zijn gekomen, is Benjamin op vroege leeftijd met drugs in aanraking gekomen. Als boefje was hij vanaf zijn 13 jarige leeftijd veel op straat te vinden, op zoek naar mensen die hetzelfde in het leven stonden als hem. Wat hij daar vond? Zijn persoonlijke hell.
Wat begon bij op straat rondhangen en 'onschuldig blowen' mondde uit in serieuze gedragsproblemen als liegen, bedriegen en dealen om zijn verslaving te kunnen betalen. Thuis werd de sfeer er niet beter op en ook op school hoefde ze hem niet meer terug te zien. Hier rolde hij voor het eerst het systeem van de jeugdzorg in.
Na meerdere keren door het crisisteam uit huis te zijn geplaatst, werd de druk en machteloosheid Benjamin te veel. Op 14-jarige leeftijd schreeuwde hij: "Ik wil niet meer, ik wil dood." Hij is op dat moment opnieuw meegenomen en kwam toen, door ruimtetekort, op een gesloten afdeling van een volwasseneninstelling terecht. Hier zag hij de gekste dingen en werd volgestopt met een handjevol aan medicijnen.
Van plek naar plek ging het van kwaad naar erger. Benjamin werd uiteindelijk opgepakt en in een gesloten afdeling in de jeugdgevangenis geplaatst. "Daar heb ik vreselijke dingen gezien die me als jonge jongen wel gevormd hebben."
Van rock-bottom naar zijn laatste kliniek
Naarmate Benjamin steeds dieper wegzakte in de verkeerde kringen, werd het ook steeds gevaarlijker. Dit raakte tot het punt dat hij moest onderduiken in het buitenland, tegelijkertijd bang voor zijn familie die nog in Nederland was. Zwaar aan de drugs, met een gewicht van 57 kilo en gaten in zijn tanden, raakte Benjamin rock-bottom.
"Het was dat ik te bang was om er zelf een einde aan te maken, anders had ik dat denk ik toen wel gedaan."
Dat was voor hem het keerpunt. Dit moest anders. Na een ultimatum van zijn counselor in België is hij in een 12-stappen kliniek terechtgekomen.
"Ik vond het maar raar. Praten over God. Ik dacht: ga lekker de boom in."
Benjamin zat erg in de weerstand. Het moest oplopen tot een ontploffing van pijn voordat hij met de mensen daar kon meewerken. Het was elke keer weer een gevecht. "Ik heb heel mij leven zitten knokken en dan kom je bij een kliniek en zeggen ze: geef je over?!"
Benjamins eigen methodiek
Ondanks de obstakels die Benjamins in zijn laatste kliniek heeft moeten doorstaan, is hij nu al 4 jaar in herstel en werkt hij vandaag de dag o.a. als interventionist bij Intervention Europe om terug te geven.
"Ik zeg vaak: vroeger hielp ik ze aan de drugs en nu help ik ze ervan af."
Door zijn vele ervaringen bij de verschillende instellingen, heeft hij goed kunnen zien hoe het wel en vooral hoe het niet moet. Voeg hier nog wat straatkennis aan toe en je krijgt Benjamins manier van iemand helpen:
Je gaat eerst de verbinding aan
In plaats van een zakelijk aanpak, die bij veel instanties als koud en kill wordt ervaren, moet je niet boven iemand gaan staan maar ernaast. Dat begint met het zien van de persoon, weten waar diegene doorheen gaat op dat moment en daarna vooral veel tijd investeren.
Je moet met elkaar kunnen levelen
Wanneer iemand voor je komt te zitten die niet uit jouw wereld komt, ontstaat er afstand. Dat zit hem al in de begroeting. Wat voor gevoel zou je krijgen als iemand je aanspreekt met 'meneer' of 'mevrouw' in plaats van gewoon je voornaam?
"We werken met mensen. Je moet je aanpassen aan de cliënt. Je deelt ook gewoon je leven. Jij bent ook maar een mens."
Wees duidelijk en kom beloftes na
Benjamin is duidelijk en zal er geen doekjes omheen binden. "What you see is what you get", zoals Peggy-Sue hem omschrijft. Zo werkt hij niet alleen zelf, dit verwacht hij ook van de ander. "Maak geen beloftes die je niet na kan komen, dat heb ik zelf ook gemist in de verslavingszorg."
Ken je “publiek”
"Alle mensen waar wij mee te maken krijgen, zijn in de kern allemaal goede mensen. Maar het zijn ook zieke mensen. Dan is het goed om dingen te herkennen en te schakelen."
De ziekte verslaving maakt dat mensen liegen en bedriegen om te krijgen wat ze willen. Dit maakt dat er binnen de interventies soms lastige keuzes gemaakt moeten worden. Benjamin kan met zijn straatkennis snel zien wanneer iemand het loopje met hem neemt. Daarin heeft het vermogen om verder vooruit te kijken en signalen op te pikken als er bij iemand iets aan zit te komen. Op deze manier weet hij goed door mensen heen te prikken en tot de kern te komen.
Een interventie voor een verslaving moet op alle vlakken
Bij Intervention Europe wordt een interventie op meerdere gebieden van de verslaafde ingezet. Zo wordt er gebruik gemaakt van verslavingscounselling, iemand in actief gebruik helpen om de juiste hulp te vinden, familie-counselling en recovery coaching. Deze behandelvormen hebben Peggy-Sue, Benjamin en hun team al verder door kunnen ontwikkelen met hun eigen formule en stijl.
Wat is Benjamins ervaring in het doen van interventies? "De korte klappen en het openbreken van het zieke stuk vind ik vooral mooi". Hierbij is het belangrijk dat er zowel vanuit de interventionisten als de families veel tijd en energie in de inteventie wordt gestoken. Dit om de grootste kans van slagen te behalen. De interventionisten moeten goed naar de gezinssamenstellingen en de verschillende relaties kijken. Ze moeten deel worden van het gezin.
"Het mooiste is als de families zelf de brieven gaan voorlezen. Elke keer raakt dat me en krijg ik kippenvel. Ik ben dankbaar dat ik die dingen allemaal meekrijg."
Wat maakt Benjamin nu gelukkig in het leven?
Met een liefdevolle partner, zijn hondjes, een mooi huis en een leuke auto kan Benjamin vandaag de dag echt genieten van alles wat hij in deze afgelopen jaren heeft opgebouwd. Wat hem hier het meeste in helpt is de stabiliteit die het hem biedt.
Zijn hondjes zorgen daarin, naast het geven van heel veel liefde, voor structuur en het nemen van verantwoordelijkheid. "Ze moeten toch naar buiten. Ook als het regent."
Hij is ook dankbaar voor zijn familie en belt zijn moeder elke dag. De band met zijn zus is daarin ook erg belangrijk voor hem en is gelukkig weer sterker geworden na de schade van de pijn van het verleden.
Daarnaast gaat het Benjamin ook niet alleen om de grote goals. "Het kunnen ook de kleine dingen zijn in het leven. Het kan ook het bordje bami zijn, waar ik het net over had, waar ik echt blij van word."
Opzoek naar verslavingshulp voor een naaste?
Bij Intervention Europe hebben wij een team van professionals verzameld. Elk met hun eigen ervaringen uit de verslavingswereld. Samen hebben zij de goede en slechte kanten gebruikt om een eigen, goed werkende formule neer te zetten die al veel mensen naar herstel hebben geholpen.
Laat het indrukwekkende verhaal van Benjamin Witzand het zetje in de rug zijn voor iedereen die twijfelt om de eerste stap te zetten: contact opnemen en hulp toelaten.
Wij zijn er voor jou of een naaste die worstelt met een verslaving en wij doen niets liever dan je hiermee helpen.
Neem contact met ons op!
Je kunt een intake bij ons plannen via de intake-knop op de website: www.peggy-sue.com Dit komt direct binnen bij een van ons die vervolgens contact met je zal opnemen om een intakegesprek met je te plannen.
Je kunt ook zelf mailen naar: info@peggy-sue.com
Of bellen naar onze telefoon: 085 - 1300 700
Of bel/app naar: +31 6 51 61 77 94
Of bel/app naar: +31 6 21 98 74 21
Wil je weten wat het intakeproces inhoudt? Lees er alles over in onze blog: Het pad naar herstel met Peggy-Sue
Ben je na het lezen van dit verhaal ook geïnteresseerd in het kijken of luisteren van het volledige verhaal van Benjamin in de Intervention Podcast? Klik dan hier: De Interventie Podcast aflevering
Comments