top of page

Van interventie naar herstel 


Het pad van verslaving naar herstel is zelden eenvoudig, maar het is een reis vol hoop, moed en doorzettingsvermogen. In deze blog delen we het inspirerende verhaal van Mathias van Rijswoud, een 34-jarige man die zichzelf hervond na jaren van worstelen met verslaving. Vanuit een jeugd vol trauma's en moeilijkheden, nam Mathias de moedige stap om hulp te zoeken en zijn leven weer op de rails te krijgen. Zijn verhaal, zoals verteld in de Intervention Podcast en ondersteund door de zorg van Intervention Europe, laat zien dat herstel voor iedereen mogelijk is. 

  

Wil je de podcast liever kijken of luisteren, klik dan hier: De Interventie Podcast aflevering 3 

  

Wie zit er aan tafel 

  

Deze keer aan tafel, Mathias, een 34-jarige sociale en vrolijk uitziende man. Op de vraag hoe het met hem gaat, kan hij overtuigend zeggen dat het goed met hem gaat. Hij is niet voor niets te gast bij The Intervention Podcast. Hij is namelijk herstellende van een verslaving en is daarvoor in behandeling geweest bij Intervention Europe. Peggy-Sue en Benjamin laten beelden zien van hoe Matthias toen hij bij hen in interventie ging. "Mister Bullshit", zoals Benjamin hem noemde. 

  

Waar komt Mathias vandaan 

  

Mathias komt oorspronkelijk uit Drenthe en is vanaf zijn 10e tot 17e jaar seksueel misbruikt. Dit maakte dat hij vanaf zijn 12e vanaf huis is weggelopen en daaropvolgend in 3 internaten heeft gezeten. Zijn gedrag was niet makkelijk, wat maakte dat hij daar werd weggestuurd en terugkwam bij de man, zijn pleegvader, die hem seksueel molesteerde. Vanuit hier is zijn verslaving van start gegaan met softdrugs en stiekem bier drinken. Dit ging van kwaad naar erger om er maar voor te zorgen dat alle nare emoties in zijn hoofd diep werden weggestopt. 

  

Vlak voor zijn 18e verjaardag overleed zijn moeder, waarna hij terug in huis ging wonen bij zijn vader. Hier was hij er nog niet van bewust dat hij verslaafd was. Hij had een baan en ging gewoon naar zijn werk. "Zie je wel", zei hij tegen zichzelf, "je bent niet verslaafd, je doet gewoon nog je ding." Mathias wist dit lang voor zichzelf goed te praten. Hij had 4/5 jaar lang een eigen bedrijf en uiteindelijk, ook een mooie woning. Hij kwam zijn afspraken goed na en betaalde zijn rekeningen. 

  

Hoe weet je dat je verslaafd bent? 

  

Het herkennen van een verslaving bij jezelf kan moeilijk zijn. Het kan zich geleidelijk ontwikkelen en zo je gedrag en gevoelens beïnvloeden zonder dat je het direct doorhebt. Zoals Peggy-Sue en Benjamin vaak zeggen: Wanneer je op Google intypt om te checken of je een verslaving hebt, heb je het antwoord eigenlijk al. We hebben hier toch enkele signalen neergezet die je kunnen helpen vaststellen of te maken hebt met een verslaving: 

  

Gedragsmatige signalen 

  

  1. Verlies van controle: Vind je het moeilijk om te stoppen met het gebruik van een stof of het uitvoeren van een bepaalde activiteit, zelfs als je dat wel wilt? 

  2. Verhoogde tolerantie: Heb je steeds meer van de stof of activiteit nodig om hetzelfde effect te bereiken? 

  3. Ontwenningsverschijnselen: Ervaar je fysieke of emotionele symptomen wanneer je stopt met het gebruik van de stof of de activiteit (zoals angst, prikkelbaarheid, tremoren, etc.)? Lees meer over ontwenningsverschijnselen in onze blog: Afkicken en ontwenning van een verslaving. 

  4. Verwaarlozing van verantwoordelijkheden: Verwaarloos je werk, school, familie of andere verantwoordelijkheden vanwege je gebruik? 

  5. Gebruik ondanks negatieve consequenties: Blijf je het middel gebruiken of de activiteit uitvoeren, ondanks de schade die het veroorzaakt aan je gezondheid, relaties, werk of andere aspecten van je leven? 

  6. Veel tijd besteden aan gebruik of bijkomen na gebruik: Besteed je veel tijd aan het verkrijgen van de stof, het gebruik ervan, of het herstellen van de effecten ervan? 

  7. Verlies van interesse: Heb je de interesse verloren in activiteiten die je vroeger wel leuk vond vanwege je gebruik? 

  8. Geheimzinnigheid: Voel je de behoefte om je gebruik te verbergen voor anderen? 


Emotionele en psychologische signalen 

  

  1. Obsessie: Denk je constant aan de stof of de activiteit? 

  2. Emotioneel gebruik: Gebruik je als een manier om met stress, angst, depressie of andere emoties om te gaan? 

  3. Schuldgevoelens en schaamte: Voel je je schuldig of schaam je je over je gebruik en daarbij horend gedrag? 

  4. Verminderde zelfcontrole: Voel je je machteloos om je gedrag te veranderen, ondanks een sterke wens om dat te doen? 

  

Sociale signalen


  1. Conflicten: Heb je conflicten met vrienden, familie of collega's over je gebruik? 

  2. Sociale isolatie: Heb je jezelf geïsoleerd van sociale contacten vanwege je gebruik? 

  

Herken je jezelf hierin? Dan adviseren we toch om professionele hulp te zoeken. Geen zorgen, mede met het verhaal van Mathias proberen we te laten zien dat herstel echt voor iedereen mogelijk is. Het enige wat je hoeft te doen is contact met ons op te nemen voor een intakegesprek: 

  

Druk op de intake-knop op onze website: www.peggy-sue.com 

Of mail naar: info@peggy-sue.com  

Bel naar onze telefoon: 085 - 1300 700  

Of bel/app naar: +31 6 51 61 77 94  

Of bel/app naar: +31 6 21 98 74 21  

  

Het kantelpunt voor Mathias 

  

Het begin van het einde voor Mathias kwam toen hij van de coke, het blowen en het drinken naar de crack ging. Dat kostte hem uiteindelijk 600 euro per dag. Na een half jaar was zijn geld op en verkocht hij zijn nieuwe busje en al zijn meubels. "Jullie zijn nog bij mijn woning geweest", zegt hij tegen Peggy-Sue en Benjamin, "ik had geen woning meer over het was een crackpand”. 

  

De angst van Mathias zat hem vooral in het niet durven toegeven van zijn problemen aan de buitenwereld. Het keerpunt kwam dan ook toen hij, na een jaarlang zijn huur niet betaald te hebben, bijna op straat kwam te staan. "Dan gaat iedereen het zien", dacht hij en daarom nam hij één van zijn drie zusjes in vertrouwen om zijn struggles te delen. 

  

De interventie 

  

De volgende stap voor Mathias was de interventie. Wel zonder zijn kennis natuurlijk. "Zoals een interventie gaat, wist ik niet dat er een interventie zou komen." Peggy-Sue had voorgesteld om een kopje koffie bij zijn zusje te gaan drinken en nietsvermoedend zat hij in de auto. Toen hij daar meer familieleden aantrof, met tranen in hun ogen en brieven in hun handen, wilde Mathias niets liever dan wegrennen. Toen kwamen de verhalen en daarmee het inzicht van het effect dat zijn gedrag heeft gehad op zijn familie. De eindvraag of hij hulp wilde gaan zoeken, beantwoorde hij dan ook met een ja. 

  

Interventie bij een verslaving: hoe gaat dat in zijn werk? 

  

Een interventie is een vooraf geplande “inzet voor verandering” door familie, vrienden in combinatie met een professionals om iemand een ultimatum te stellen, die worstelt met verslaving. Het doel is om de persoon te confronteren met de impact van hun gedrag en hen te motiveren om hulp te zoeken. Degene die dit gesprek leidt, is de interventionist. Het is zijn of haar taak om ervoor te zorgen dat de familie, het systeem goed begeleid wordt in het proces en goed voorbereid zijn op het impact-gesprek. 

  

Wil je meer weten over hoe een interventie in zijn werk gaat, wat de stappen zijn en welke rol de interventionist speelt? Lees dan onze blog: Wat doet een interventionist? 

  

Vanuit de ogen van de behandelaar 

  

"Elke interventie blijft je bij, sommige interventies kan ik voor de geest halen alsof het gister was." Dit was dan ook een bijzonder interventie voor Benjamin. Enerzijds door de familie van Mathias en anderzijds omdat Mathias niet makkelijk was. 

  

"Je had ja gezegd", zegt Benjamin aan tafel, "maar we weten allemaal dat die 'ja' niet zoveel betekent op dat moment, want daarna ga je met jezelf vechten." Benjamin was één van de behandelaren van Mathias, die daarna ook met hem naar Zuid-Afrika is gegaan. Ze hebben samen veel gelachen, maar zijn ook door diepe emotionele dalen gegaan. "Je deed me aan mezelf denken. Het was een hele mooie les om met jou te werken, want ik was jong en jij was een grote uitdaging." 

  

Pijn is een comfortzone 

  

Ondanks de strijd die het is geweest om in de kliniek te blijven en open te communiceren over de vreselijke ervaringen uit zijn verleden, zit Mathias hier nu aan tafel met een glimlach op zijn gezicht. Hij heeft geleerd dat je je verhaal soms beter kan delen om anderen over de streep te trekken, iets wat hij nu ook veel doet. Hij zag ook in dat de pijn die hij al die tijd voelde, een veilige plek voor hem was geworden. Het was een comfortzone geworden. Nu, na 2,5 jaar, leeft hij zijn leven zonder pijn. Hij zit lekkerder in zijn vel en kan daarmee nu ook andere helpen. 

  

"Na 2,5 jaar al! Ik ben benieuwd wie ik ben na nog eens 2,5 jaar." 

  

Zoek ook hulp voor een verslaving 

  

Bij de Intervention Podcast creëeren wij een podium voor degene die hebben ervaren hoe het is om verslaafd te zijn, maar ook hoe het is om daaruit te komen, hoe het ook kan zijn. Het verhaal van Mathias is opnieuw inspirerend en wat zijn wij blij om hem hier zo vrolijk en opgewekt aan tafel te hebben. 

  

Hulp is er ook voor jou of een naaste die worstelt met een verslaving en wij doen niets liever dan je hiermee helpen. 

  

Neem contact met ons op! 

  

Je kunt een intake bij ons plannen via de intake-knop op de website: www.peggy-sue.com Dit komt direct binnen bij een van ons die vervolgens contact met je zal opnemen om een intakegesprek met je te plannen.  

 

Je kunt ook zelf mailen naar: info@peggy-sue.com  

Of bellen naar onze telefoon: 085 - 1300 700  

Of bel/app naar: +31 6 51 61 77 94  

Of bel/app naar: +31 6 21 98 74 21  

  

Wil je weten wat het intakeproces inhoudt? Lees er alles over in onze blog: Het pad naar herstel met Peggy-Sue 


Ben je na het lezen van dit verhaal ook geïnteresseerd in het kijken of luisteren van het volledige verhaal van Mathias in de podcast? Klik dan hier: De Interventie Podcast aflevering 3 

 

 

30 views

Comentarios


bottom of page