top of page

Hoe kom je zelf van je verslaving af? 


Misschien herken je dit: je neemt je voor te stoppen, maar na een paar dagen of weken val je weer terug. Je voelt je gefrustreerd en vraagt je af of je ooit echt van je verslaving afkomt. Je wilt wel stoppen, maar iets houd je steeds tegen. Hoe doorbreek je die cyclus? 


Verslaving is veel meer dan een slechte gewoonte. Het is vaak diep verweven met je emoties, gedrag en dagelijks leven. Of je nu alcohol, drugs of iets anders gebruikt om te ontsnappen of verdoven, je bent niet de enige. 


De vraag "hoe kom je zelf van je verslaving af?" heb je waarschijnlijk vaker gesteld. Misschien heb je al van alles geprobeerd, maar voelt de oplossing ver weg. Het begint vaak met iets kleins, zoals het erkennen van je probleem en beseffen dat je het niet alleen hoeft te doen. 

Als je klaar bent voor echte verandering, laten we dan kijken hoe je van je verslaving af kunt komen – en hoe je daarbij niet in je eentje hoeft te worstelen. 

 

Wat houdt je tegen? 


Voordat we ingaan op hoe je van je verslaving af kunt komen, moet je eerst begrijpen wat je tegenhoudt. Veel mensen met een verslaving voelen zich: 


  • Schaamtevol: Je wilt niet toegeven dat je een probleem hebt. 

  • Bang voor verandering: Wat als je het niet volhoudt of het te zwaar blijkt? 

  • Onzeker: Je vraagt je af of je wel sterk genoeg bent om het alleen te doen. 

  • Twijfelend: Wat als er niks werkt? 


Al deze gedachten zijn normaal, maar laten we één ding duidelijk maken: je hoeft het niet alleen te doen. Sterker nog, de meeste mensen slagen pas echt wanneer ze hulp inschakelen. 


Begin met kleine stappen 


Niemand verwacht van je dat je morgen ineens "clean" bent. Verslaving is complex en vraagt om een stapsgewijze aanpak. Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om te beginnen: 

  1. Erken het probleem. Dit is de allereerste stap. Zonder te erkennen dat er iets mis is, kom je niet verder. 

  2. Identificeer je triggers. Wat zorgt ervoor dat je grijpt naar middelen? Is het stress? Eenzaamheid? Verveling? Zodra je dat weet, kun je er bewust mee omgaan. 

  3. Zoek steun. Dit hoeft niet meteen professioneel te zijn, maar vertel iemand in je omgeving wat je doormaakt. Je kunt niet alles alleen dragen, en dat hoeft ook niet. 


Zelfhulp vs. professionele hulp 


Er zijn mensen die met zelfhulpboeken, video's en podcasts hun verslaving proberen te overwinnen. Maar eerlijk is eerlijk: dit werkt niet voor iedereen. Veel mensen hebben meer nodig dan een paar goede tips om blijvend verandering te maken. Hier komen de verschillende behandelingen voor verslaving in beeld. 


Bij Intervention Europe/Vida Addictioncare bieden we precies dat: hulp, gebaseerd op een eigen gemaakte formule, die zich richt op jouw specifieke situatie. Onze behandeltrajecten zijn gericht op het doorbreken van de cyclus van verslaving. Het mooie is dat je de eerste stap al hebt gezet door dit artikel te lezen. De volgende stap? Aanmelden voor een behandeltraject. Dit kan het verschil maken tussen blijven worstelen en echte verandering zien. 


Hoe werkt een behandeltraject? 


Een behandeltraject begint met een intake waarin we samen kijken naar jouw situatie en waar je tegenaan loopt. Daarna maken we een persoonlijk plan dat past bij jouw behoeften. Dit plan kan bestaan uit:

  • Individuele begeleiding. 

  • Groepstherapie. 

  • Cognitieve gedragstherapie (CGT). 

  • Familieondersteuning. 


Het doel van zo’n traject is om jou weer de controle over je leven te geven, zonder de verslaving. Wat je ook gebruikt of hoe lang je al worstelt, een interventie traject kan je helpen die eerste echte stappen te zetten. 


Wat als ik niet klaar ben voor een behandeling? 


Dat is een veelvoorkomende gedachte. Veel mensen denken dat ze het nog even zelf willen proberen. Het idee dat je alles zelf moet doen, zit diepgeworteld in onze cultuur, maar dat is niet altijd de beste aanpak. De waarheid is dat het inzetten van professionele hulp geen teken van zwakte is, maar juist van kracht daarbij is de verslaving de enige ziekte die zegt dat jij niet ziek bent, het is dus niet gek dat je tweestrijd zit. Echter zeggen onze behandelaren ook wel eens: “Jouw hoofd heeft jou ook gebracht waar je nu zit’’ laat dus los en vertrouw op ons, laat het denken aan ons over. 


Als je toch nog twijfelt, probeer dan de volgende dingen: 


  1. Bekijk je patroon Hoe vaak heb je al geprobeerd om het zelf te doen? Heeft dat gewerkt? Soms heb je externe hulp nodig om echt te breken met de oude gewoonten.  

  2. Praat met een iemand in herstel Vaak kunnen zij je precies vertellen hoe belangrijk het was om hulp in te schakelen. Kijk/lees bijvoorbeeld het verhaal van: 



  1. Probeer een vrijblijvend gesprek. Soms kan een eerste gesprek zonder verplichtingen je helpen om meer duidelijkheid te krijgen. Je zit nergens aan vast, maar het kan wel de deuren openen naar echte hulp. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen: 



Wat als ik terugval? 


Terugvallen kan voorkomen tijdens het herstelproces. Dat betekent niet dat je gefaald hebt. Het belangrijkste is hoe je omgaat met die terugval. Hier zijn een paar tips: 


  • Leer ervan. Een terugval kan je waardevolle informatie geven over je triggers en waar je nog aan moet werken.  

  • Blijf positief. Niemand herstelt zonder hobbels op de weg. Het gaat erom dat je weer opstaat en doorgaat, een winnaar is immers een verliezer die nooit opgeeft, houd hoop! 

  • Schakel snel hulp in. Heb je het moeilijk? Wacht niet te lang. Zoek contact met je begeleider of met een hulpverlener om je weer op het juiste pad te krijgen. 


Veelgestelde vragen (FAQ) 


1. Hoe weet ik of ik echt een verslaving heb? 


Als je merkt dat je niet meer zonder een middel kunt, of als je gedrag je leven beïnvloedt op een manier die je niet wilt, dan heb je waarschijnlijk te maken met een verslaving. Het kan helpen om een expert te raadplegen voor een diagnose. 


2. Wat gebeurt er tijdens een behandeltraject? 


In een behandeling wordt er samen met jou gekeken naar de oorzaak van jouw verslaving en de patronen die je verslaving in stand houden. Samen met een behandelteam krijg je handvatten om deze te doorbreken en een nieuwe gezonde leefstijl te creëren. 


3. Hoelang duurt een behandeltraject? 


Dit verschilt per persoon. De intake is de eerste stap. Vanuit daar zal jouw persoonlijke plan door de regiebehandelaar (eindverantwoordelijke over jouw behandeling) worden bepaald waarbij we meerdere opties hebben zoals bemiddeling, detoxificatie, ambulante behandelingen, dagbehandelingen en een klinische behandeling in Zuid-Afrika. 


Meer informatie over de verschillende behandeling, zoals wat ze inhouden en hoelang ze duren, komen in onze nieuwste blog. Houd daarvoor onze pagina in de gaten. Voor meer informatie over onze behandelingen klik hier.


Als je antwoord wil op basis van jouw specifieke situatie, neem dan gerust contact met ons op. 


4. Hoe duur is een behandeltraject bij Intervention Europe? 


Alle behandelingen zoals ambulante behandeling, ambulante behandeling met voorafgaand detoxificatie en een klinische behandeling in Zuid-Afrika worden in de meeste gevallen vergoed door jouw zorgverzekeraar. Neem contact met ons op als jij wil weten of jouw zorgverzekering mogelijk een behandeling vergoedt. 


Daarnaast bestaat ook de optie om jouw behandeling zelf te betalen zonder tussenkomst van de zorgverzekeraar dit noemen we ook wel particuliere of privaat traject. De voordelen hiervan zijn dat de wachttijden minder lang zijn en jij dus sneller kan beginnen aan jouw traject. Bovendien is het niet gezegd dat de verzekeraar altijd een klinische opname vergoed, zeker als je nog niet eerder behandeld ben. Wil jij weten wat de kosten zijn van een particulier traject? Neem dan contact met ons op. 


5. Hoe ziet het intakeproces eruit? 


Het intake proces bestaat uit minimaal 3 gesprekken: een intakegesprek met onze senior counselor/social worker, het intakegesprek met psycholoog en het intakegesprek met lichamelijk onderzoek met onze verslavingsarts en zo nodig de psychiater.  


Vanuit hier zal het beleid (behandeltraject) bepaald worden, hier wordt echt gekeken waar jij het beste mee geholpen bent. Uiteindelijk beslis jij zelf, wij kunnen enkel adviseren over waarvan wij denken waar jij het beste mee geholpen bent. Onze behandelaren hebben jarenlange ervaring en kunnen zodoende jou voorzien van een deskundig advies welk behandeltraject het beste bij jou past. 


Om een beter beeld te krijgen van dit proces, lees onze blog: de weg naar herstel met Peggy-Sue


Wat kun je vandaag doen? 


Oké, je hebt de informatie. Maar nu? Wat is de volgende stap? Hier zijn een paar dingen die je vandaag nog kunt doen: 


  1. Neem contact met ons op en bespreek jouw situatie. Je bent niet de enige en er zijn veel mensen die hun leven hebben omgedraaid dankzij een goede verslavingsbehandeling. Contact opnemen kan op verschillende manieren, kies daarom eentje die voor jou fijn voelt: 



  1. Noteer je triggers. Begin alvast met het identificeren van de momenten waarop je naar je verslaving grijpt. 

  2. Vertel iemand over je probleem. Dit kan een vriend, familielid of een professional zijn. Zeg het hardop en doorbreek de stilte. 


Conclusie: De eerste stap is altijd het moeilijkst 


Van je verslaving afkomen is geen gemakkelijke opgave. Maar weet dat je het niet alleen hoeft te doen. Door jezelf aan te melden voor een behandeltraject bij Intervention Europe zet je een belangrijke stap naar een leven waarin je geluk kan voelen zonder het gebruik van middelen. Het belangrijkste is dat je die eerste stap zet. Laat dit het begin zijn van jouw reis naar een nieuw en beter leven. 


 

 

Comments


bottom of page