top of page

Leven met een verslaving: Peggy-Sue & Benjamin vertellen



Ex-verslaafden en verslavingsexperts Peggy-Sue Figueira (56) en Benjamin Witzand (25) lieten zich interviewen door het nieuwsplatform Metro. Ze vertellen over hun verslavingsverleden en hoe ze nu anderen helpen die kampen met dezelfde problemen.


Van een onschuldig jointje tot serieuze verslaving

‘’Het begon heel onschuldig met een jointje roken en het liep uit tot dagelijks snuiven, drinken en blowen’’, vertelt Benjamin. Het gebruiken van verdovende middelen deed hij als hij niet lekker in zijn vel zat, maar ook als hij blij was of zich verveelde. Op 15-jarige leeftijd kwam Benjamin in aanraking met de crisisdienst en werd in een psychiatrische instelling geplaatst. Meermaals kreeg hij hulp aangereikt. Helaas was terugval onvermijdbaar. afkicken deed Benjamin immers niet voor zichzelf, maar voor zijn naasten.


De weg naar herstel

Uiteindelijk belandde Benjamin in een safehouse in Amsterdam. Op deze plek vond hij de motivatie om te herstellen en van zijn verslaving af te komen. Nu begeleidt hij jongeren en zet hij zijn eigen ervaringen in om anderen te helpen. De dagelijkse confrontaties met verslavingsproblemen vormen tevens een stok achter de deur. Door continue geconfronteerd te worden met de gevolgen van verslaving, is interventionist Benjamin extra gemotiveerd om dat pad nooit meer te bewandelen.


‘In elf maanden tijd 100.000 euro aan cocaïne gesnoven’

Ook interventionist Peggy-Sue Figueira heeft diepe dalen gekend. Het begon bij een alcoholverslaving en het breidde zich uit naar een sigaretten-, dieetpillen- en cocaïneverslaving. ‘In elf maanden tijd 100.000 euro aan cocaïne gesnoven’ biecht Peggy-Sue op. Na een paar maanden in herstel zwakte het verlangen naar cocaïne af. Een terugval bleef uit en inmiddels is Peggy-Sue ruim 13 jaar clean.


Het wel of niet vermijden van sociale evenementen

Een verjaardag, een festival of een terrasje pakken bij mooi weer; dergelijke gelegenheden zijn haast onlosmakelijk verbonden met drank of sigaretten. Voor verslaafde in herstel kan het daarom erg lastig zijn om naar sociale evenementen te gaan. De rest van je leven feestjes afslaan is echter ook geen optie. Het leidt tot sociale eenzaamheid en daarbij zijn er ook sociale evenementen die je echt niet wilt missen, zoals een bruiloft bijvoorbeeld. Peggy-Sue Figueira vertelt dat ze altijd samen met cliënten bekijkt of de persoon in kwestie klaar is om naar een sociaal evenement te gaan. ‘’We zorgen ervoor dat je iemand bij je hebt die van jouw situatie af weet en jou daarbij kan helpen.”


10 views

Comments


bottom of page