Verslaving is een complexe en vaak slopende ziekte die niet alleen de persoon in kwestie beïnvloedt, maar ook de familie en vrienden om hen heen. Het kan hartverscheurend zijn om een dierbare te zien worstelen met een verslaving, vooral wanneer hun gedrag verandert en ze zichzelf isoleren van hun naasten. In deze situaties vragen veel mensen zich af wat ze kunnen doen om te helpen. Eén van de opties die vaak wordt overwogen, is een professionele interventie. Maar wat is een interventie precies, en werkt het echt om de situatie te veranderen en te verbeteren? In deze blog gaan we dieper in op het belang van interventies, hoe ze werken en of ze effectief zijn.
Wat is een interventie?
Een interventie is een gestructureerde, liefdevolle confrontatie waarin familie en soms vrienden samenkomen om hun zorgen over het verslavingsgedrag van een dierbare te uiten. Het doel is om de persoon met een verslaving te helpen inzien dat ze een probleem hebben dat professionele hulp nodig heeft. Het is een kans voor de betrokkenen om hun liefde en zorg uit te drukken, maar ook om de impact van de verslaving op henzelf en anderen duidelijk te maken.
Interventies worden vaak geleid door een professional, een zogenaamde "interventionist". Deze persoon is getraind om de interventie goed voor te bereiden, in goede banen te leiden en om ervoor te zorgen dat het gesprek op een constructieve manier verloopt. Het interventionisten team zorgt ook dat alles in de startblokken klaarstaat voor wat betreft de beoogde klinische opname, voor als de verslaafde besluit de hulp te accepteren.
Hoe weet je of een interventie nodig is?
Wanneer iemand zelf geen hulp zoekt of hulp wil aanvaarden en het is duidelijk dat iemands leven een koers afstevent die alleen maar verder tot destructie van hun leven lijkt te bewerkstelligen. Als naasten kan je twijfelen of je het jezelf inbeeld of dat er echt een verslavingsprobleem is.
Hier zijn enkele signalen dat een interventie overwogen zou moeten worden:
1. Verandering in gedrag: De persoon kan plotselinge stemmingswisselingen hebben, prikkelbaar zijn of zich terugtrekken van vrienden en familie.
2. Gezondheidsproblemen: Er zijn zichtbare tekenen van fysieke achteruitgang, zoals gewichtsverlies, vermoeidheid of slechte persoonlijke verzorging.
3. Problemen op het werk of school: Verslaving kan leiden tot problemen op het werk of op school, zoals verminderde prestaties, frequent verzuim of disciplinaire acties.
4. Financiële moeilijkheden: Geld lenen, waardevolle spullen verkopen of constante geldproblemen kunnen wijzen op een verslaving.
5. Ontkenning en verbergen: De persoon ontkent problemen met middelengebruik of probeert deze te verbergen voor vrienden en familie.
Als je deze tekenen herkent bij een dierbare, kan een interventie een noodzakelijke stap zijn om hen te helpen.
Hoe gaat een interventie traject in zijn werk?
Een interventie traject bestaat uit verschillende stappen en vereist zorgvuldige planning. Het proces kan complex zijn en is meestal opgebouwd uit de volgende fasen. Na een uitgebreid intakegesprek en de keuze om de interventie aan te gaan, zijn dit globaal de vervolgstappen:
1. Voorbereiding en planning
Het interventieproces begint met een voorbereidingsfase, waarin een interventionist samen met familie en soms belangrijke vrienden een plan opstelt. Dit omvat de uitleg en zin van een interventie, het kiezen van een tijd en plaats voor de interventie, het bepalen van wie aanwezig zal zijn, en het oefenen van wat er gezegd zal worden. De interventie moet een veilige en neutrale omgeving bieden waarin de verslaafde zich niet bedreigd voelt.
2. Educatie
Het interventieteam krijgt informatie over verslaving en hoe het werkt. Dit helpt hen om beter te begrijpen wat hun dierbare doormaakt en versterkt hun overtuiging dat de interventie noodzakelijk is.
3. Het gesprek
Tijdens de interventie zelf komt de groep samen met de verslaafde om hun zorgen te delen. Het is belangrijk dat dit op een respectvolle en niet-oordelende manier gebeurt. De interventionist leidt het gesprek en zorgt ervoor dat iedereen de kans krijgt om te spreken. De interventie moet gericht zijn op de liefde en zorg voor de verslaafde, niet op het bekritiseren van hun verslaving, maar wel aandacht voor hun gedrag.
4. Aanbieden van een oplossing
Na het delen van hun zorgen, biedt het team de verslaafde een gestructureerd plan voor behandeling aan. Bijna altijd is dit een klinische opname. Weg uit de omgeving.
5. Volgen van het plan
Als de verslaafde akkoord gaat, wordt het plan onmiddellijk in werking gesteld. Dit kan betekenen dat diegene binnen enkele dagen naar een behandelingscentrum zal gaan. Als de verslaafde weigert, kan het interventieteam vervolgacties bespreken, zoals het beperken van financiële steun of andere vormen van hulp totdat ze bereid zijn hulp te accepteren, of, zodat het tijd is voor de familie om voor zichzelf te durven kiezen en afstand te nemen, voor zelfbehoud.
Werkt een interventie?
Een interventie is altijd geslaagd. Want het is een 'baseline', een ijkpunt, waarbij de familie aangeeft: “dit is onze grens, tot hier en niet verder. Of je accepteert de hulp of alles gaat anders worden!” Hoe de interventie uitpakt, hangt van veel factoren af. Naast de bereidheid van de verslaafde om hulp te accepteren gaat het ook om de mate van verslaving, de mogelijke persoonlijkheidsproblematiek en ook de positie van de familie en vrienden.
Onderzoek toont aan dat interventies effectief kunnen zijn in het motiveren van mensen om hulp te zoeken voor hun verslaving. De National Council on Alcoholism and Drug Dependence (NCADD) meldt dat meer dan 90% van de mensen die een interventie ondergaan, daadwerkelijk hulp zoeken na de interventie. Als de verslaafde geen hulp accepteert, is er wel een omslagpunt voor de naasten. Ze kunnen weer verder. Hoe pijnlijk dat ook is. Want de afstand die ze op dat moment van de verslaafde nemen zorgt alsnog voor het aanvaarden van hulp, of de familie kan beginnen met het nemen van stappen die voor hen gezond zijn. Stappen die ervoor zullen zorgen dat ze niet (meer) co-afhankelijk zijn van het gedrag, de persoon en zijn of haar middelen.
Een belangrijke factor voor succes is de betrokkenheid van een professionele interventionist. Deze professionals hebben de ervaring en kennis om de interventie effectief te begeleiden en kunnen ervoor zorgen dat het proces niet escaleert naar conflicten of emotionele uitbarstingen die contraproductief kunnen zijn. En zelfs indien het wel escaleert, is de interventionist de buffer.
Het is echter belangrijk om te begrijpen dat een interventie geen magische oplossing is. Het is het begin van een langdurig proces van herstel. Een succesvolle interventie is slechts een stap in de richting van herstel, en voortdurende bereidwilligheid van de verslaafde is nodig om goed van koers te veranderen. Enige betrokkenheid van familie en vrienden is belangrijk, zodat ze niet meer 'enablen' – alles te makkelijk maken voor de verslaafde om terug te vallen in gedrag. Om duurzame veranderingen te bevorderen is het van belang dat ook de familie aan zichzelf gaat werken. Verslaving is immers een familieziekte.
Onthoudt dit: het is mogelijk! Ook voor jou en jouw naaste. Velen zijn je voor geweest en delen vandaag de dag hun succesverhaal om anderen te inspireren en motiveren om hulp te zoeken. Benieuwd naar hun verhaal? Luister naar hun verhaal via onze podcast:
Of lees anders het verhaal van 34-jarige Mathias van Rijswoud: Van interventie naar herstel
Wat kost een interventie?
De kosten van een interventie worden niet vergoed door zorgverzekeraars. De behandeling - de klinische opname - ook niet. Dit omdat we direct moeten doorpakken, wat een ander zorgpad is. Het opstellen van een interventietraject is maatwerk en zal afgestemd worden op de persoon en de situatie. Het beste is om contact op te nemen met een interventionist die in een intakegesprek de situatie in kaart kan brengen. Na deze kennismaking ontvang je een voorstel met daarin een plan van aanpak en een overzicht van de kosten. Soms maken familieleden een financieel potje. Belangrijk om te weten is dat de kosten van een interventie vooraf betaald dienen te worden.
Naast financiële kosten is het belangrijk om te beseffen dat een interventie ook tijd en inspanning vraagt van alle betrokkenen. Aangezien verslaving een aandoening is die het hele systeem beïnvloedt, moeten niet alleen de persoon met de verslaving, maar ook familieleden en vrienden een actieve rol spelen om een blijvende verandering te realiseren en te onderhouden.
Hoe kom ik in contact met een interventionist?
Als je overweegt een interventie voor een dierbare, is de eerste stap om contact op te nemen met een professionele interventionist. Het is belangrijk om een interventionist te kiezen die gecertificeerd is en ervaring heeft met het soort verslaving waar je dierbare mee worstelt. De interventionist moet ook iemand zijn met wie je je op je gemak voelt en die je vertrouwt om je door dit moeilijke proces te begeleiden. Het is ook denkbaar dat je iemand kiest die met mensen op allen vlakken van de maatschappij kan levellen.
Neem contact met ons op om te kijken of wij diegene zijn die jullie kan helpen
Hier bij Intervention Europe zijn wij experts op het gebied van verslaving, zowel door persoonlijke ervaringen als geleerde en opgedane kennis. Wij weten wat iemand met een verslaving doormaakt en hebben onze eigen unieke formule ontwikkeld om de verslaafde in kwestie maar ook de familie daar omheen te helpen bij het opbouwen van een nieuw en gelukkiger leven.
Je kunt bij ons een intake inplannen via de intake-knop op onze website: www.peggy-sue.com
Dit komt direct bij een van ons binnen en vervolgens zullen wij contact met je opnemen om een intakegesprek met je te plannen.
Je kunt ook zelf mailen naar: info@peggy-sue.com
Of bellen naar onze telefoon: 085 - 1300 700
Of bel/app naar: +31 6 51 61 77 94
Of bel/app naar: +31 6 21 98 74 21
Wil je weten wat het intakeproces inhoudt? Lees er alles over in onze blog: Het pad naar herstel met Peggy-Sue
Wil je nog iets meer weten over het proces van een interventie zoals dat bij ons eruit ziet? Dat kan je terugvinden in onze blog: Wat doet een interventionist?
Een interventie kan een krachtig middel zijn om iemand met een verslaving te helpen de eerste stap naar herstel te zetten. Het proces vereist zorgvuldige planning, betrokkenheid van familie en vrienden, en de begeleiding van een ervaren professional. Hoewel een interventie geen garantie biedt, kan het een belangrijke katalysator zijn om een verslaafde te motiveren om hulp te zoeken en hun leven op de rails te krijgen.
Als je je zorgen maakt over een dierbare met een verslaving, wacht dan niet om actie te ondernemen. Neem vandaag nog contact op met een professionele interventionist en ontdek hoe je je dierbare kunt helpen de eerste stap naar herstel te zetten. Hulp is slechts een telefoontje verwijderd, en het kan het verschil maken tussen leven en dood.
Comments